Bojleri i njihov ekonomski uticaj su česta tema razgovora. Mišljenja se razlikuju o tome da li je isplativije održavati bojler stalno uključenim ili ga aktivirati samo po potrebi. Neki tvrde da je bolje ostaviti grijač stalno uključenim jer održava temperaturu, a samo malu količinu vode treba zagrijati. Drugi tvrde da je aktiviranje grijača samo kada je potrebno efikasnije. Rašireno je zabluda da je ostavljanje grijača uključenog cijeli dan i noć jeftinije. Na kraju krajeva, optimalni pristup varira u zavisnosti od broja ljudi u domaćinstvu. Za samce ili parove razumnije je uključiti bojler samo kada je to potrebno radi uštede na energiji. Za domaćinstva sa značajnim brojem korisnika, možda bi bilo zgodnije da bojler stalno radi jer nekome u svakom trenutku može biti potrebna topla voda. Mora se uzeti u obzir i namjena bojlera.

 

 

Ako je samo za tuširanje, onda bi bilo logično da se uključuje povremeno. Međutim, ako se radi o bojleru velikog protoka koji se koristi i za upotrebu u kuhinji, stručnjaci sugeriraju da bi bilo razumnije povremeno ga uključiti jer se rijetko gasi. Osim toga, misterija ostaje pitanje kada bojler troši najmanje struje. Ovaj upit je često tema razgovora na različitim kanalima komunikacije, kao što su online forumi, platforme društvenih medija i razgovori uživo, ali nije dat jasan odgovor. Postoje različita gledišta o tome kako najbolje upravljati stambenim bojlerom. Postoje različita mišljenja o tome da li je bolje ostaviti bojler da radi neprekidno ili ga uključiti samo po potrebi. Ipak, jedan serviser koji se specijalizirao za ove uređaje izjavio je da držanje bojlera uključenim dvadeset četiri sata dnevno nije uvijek najisplativiji izbor. Prilikom odlučivanja da li ćete uključiti bojler ili ne, treba uzeti u obzir veličinu domaćinstva.

 

 

Za pojedince ili parove, možda bi bilo zgodnije uključiti bojler samo kada je to potrebno. S druge strane, veće porodice mogu smatrati da je prikladnije držati bojler stalno uključen kako bi se osiguralo da je topla voda uvijek dostupna. Predviđena upotreba bojlera je ključni faktor u određivanju koliko često treba da se koristi. Ako je bojler namijenjen isključivo za tuširanje, možda bi bilo efikasnije uključiti ga samo kada je potrebno. Međutim, ako se radi o bojleru visokog protoka koji se koristi i u kuhinjske svrhe, možda se neće gasiti tako često. Da biste uštedjeli novac, preporučljivo je da ga uključite samo kada je potrebno i istražite jeftinije tarife ako su dostupne. Jedna od najefikasnijih strategija za sprečavanje nakupljanja minerala u područjima sa tvrdom vodom je postavljanje termostata između 55-60 stepeni. Održavanjem termostata ispod 60 stepeni moguće je izbjeći stvaranje naslaga kamenca, što je čest problem u takvim područjima. S druge strane, konstantna postavka termostata od 90 stepeni će dovesti do značajnog povećanja količine naslaga kamenca.

 

 

Preporučeno