Prošlo je tri godine od tragične pogibije kralja narodne muzike Šabana Šaulića, a on je za sobom ostavio suprugu Gordanu, ćerke Sanelu i Ildu, sina Mihajla, unuke, neizbrisiv trag u muzici, bezbroj hitova, ali i neraščišćene račune sa izdavačkim kućama sa kojim je on sarađivao tokom svoje bogate karijere.

Sada je Šabanova udovica odlučila da pravdu potraži na sudu. Tako je ona tužila izdavačku kuću “Jugodisk” u nameri da dokaže da je nekada njen suprug, a danas da je ona vlasnica fonograma nekih od njegovih najvećih hitova. Gordana osporava njihovo vlasništvo i ne želi da se fonogrami najveći Šabanovi hitva nalaze na digitalnim platformama jer to znači da zaradu od pregleda ima smao ta izdavačka kuća. Također, ona smatra da sve dela pokojnog kraljaa muzike koji je bio i konatutor, treba da budu u njenom, tj. u vlasništvu porodice Šaulić, a zarada sa Jutjuba i ostalih savremenih platformi na kojima se muzika sluša i kupuje također, da ide njima, a ovo je sve otkrio izvor koji je jako blizak.

Pevač Šaban Šaulić je sa ovom izdavačkom kućom Jugodiskom sarađivao od 1981. do 1989. godine a u tom je periodu sa pečatom ove izdavačke kuće izašlo je čak devet albuma. Izvor detaljno objašnjava šta je uloga suda u ovom procesu. “Glavno pitanje koje sud ovde treba da utvrdi tiče se pomenutih fonogramskih prava i fonograma koji se nalaze na Jutjubu „Jugodiska“.

To znači da treba detaljno ispitati da li je Šaban za vreme saradnje sa „Jugodiskom“, tokom postojanja bivše Jugoslavije, iz svog džepa plaćao snimanja albuma, isplaćivao autore pesama, muzičare koji su svirali i studio u kom su se pesme snimale, ili su albumi u celini nastajali pod patronatom tužene izdavačke kuće. Autorska, fonogramska i izvođačka prava nisu jedno te isto…” Ostatak pročitajte  ovde.

Preporučeno