Veza Romi Šnajder i Alena Delona, iako nije izdržala test vremena, ostala je upamćena među ljubiteljima filma kao simbol strasne mladalačke ljubavi. Devojka iz ugledne porodice sa besprekornim manirima i buntovni, neukroćeni mladić činili su jedan od najlepših parova u Evropi.

  • Tijekom produkcije filma “Kristin” imali su priliku upoznati se glumci Romi Šnejder i Alain Delon, što je uobičajena pojava u svijetu glumaca. Ovaj konkretni film nastao je u međunarodnoj suradnji, a režirao ga je Pjer Gaspar-Huit. Susret između dvoje glavnih glumaca bio je pomno orkestriran, s dogovorenim susretom para u zračnoj luci 10. travnja 1958. Delon, besprijekorno odjeven u elegantno odijelo, čekao je Romin dolazak sa zapanjujućim buketom crvenih ruža. S Romi je bila i njezina obitelj, dok su se Delonu pridružili redatelj, producent filma i još jedan važan glumac Jean-Claude Brijali.

    Nedostatak afiniteta između Romi i Alena je fascinantan aspekt. Zabilježeno je da je on njemačku glumicu nazvao nemodernom “plavom guskom”, dok je ona zauzvrat opisala Delona kao pretjerano atraktivnog, naivnog i mladolikog, besprijekorno odjevenog u košulju i kravatu, te u vrlo modernom odijelu .

    Za to vrijeme Romi Schneider već je postala zvijezda diljem Europe. Njezin portret austrijske carice Sisi u trilogiji ne samo da ju je učinio nacionalnom ikonom, već ju je i etablirao kao traženu glumicu. S druge strane, Alain Delon je još uvijek bio relativno nepoznat, tek je započeo svoju karijeru. Film je imao za cilj prikazati prošlost poznate njemačke zvijezde. Osim toga, Alen i Roma potječu iz različitih društvenih sredina i odgoja. Roma, slobodna žena privilegiranog odgoja, navikla je na luksuz. S druge strane, Alen je bio razbarušen mladić koji je prošao teško djetinjstvo i burnu mladost, služeći kao vojnik na ratištu u Indokini.

    Ljubavna priča prikazana u filmu neočekivano se pretvorila u stvarnost, a mladi par brzo je uspostavio zajednički jezik. Unatoč Rominom nepoznavanju francuskog i Alenovom nepoznavanju njemačkog, našli su način da se sporazumiju na engleskom. Glumica Romi marljivo je od najbližih skrivala emocije zbog negodovanja njezine obitelji prema buntovnom Francuzu.

No, jednog dana, tijekom snimanja u Beču, iznenada je posjetila njezina majka i otkrila Romi u Alenovu zagrljaju u njihovoj hotelskoj sobi. Glumičina obitelj nadala se da će se afera završiti nakon završetka snimanja filma “Kristin”. Sve je naslućivalo da će tako i biti – Delon se nakon snimanja vratio u Pariz, a Schneider se ukrcao na avion za Köln. Međutim, u posljednjem se trenutku predomislila, vratila kartu i promijenila let kako bi umjesto toga krenula u Pariz.

Po dolasku u Francusku, uzbuđeno se javila Alenu, uhvativši ga nespremnog telefonskim pozivom. Bez odlaganja je požurio do nje i odveo svoju voljenu u ugodno prebivalište svog prijatelja, Georgea Boma, smješteno u Malakua 3. U tom skromnom stanu, cijenili su svoje zajedničko vrijeme. Romina obitelj je na njezine postupke gledala kao na čin pobune i neumorno se trudila da je uvjeri da se vrati. Ipak, ništa nije moglo prekinuti vezu između njih dvoje – njihova je ljubav jednostavno bila nezemaljska.

Ljubav s dvadeset godina.U dobi od 23 i 20 godina našli su se u svijetu punom mogućnosti, a njihova je veza naizgled jača od većine drugih. Osvrćući se na ovo vrijeme, Alen se prisjeća: “Ljubav koju dijele mladi pojedinci je zaista izuzetna i neokaljana. Ona je bila moja prva prava ljubav, ljubav iz mladosti. Takva sjećanja su nezaboravna! Bio sam svjestan da poslije više ništa neće biti isto nju.

Nasuprot tome, Romi je opisala svoje početne mjesece u Francuskoj zajedno s Alanom na sljedeći način: “U dobi od devetnaest godina prvi put sam zakoračila na kamene ulice Pariza, ispunjena ogromnom željom da doživim duboku ljubav s nekim kome sam se duboko divio, Paris je bio sinonim za Alaina Delona.

Romin susret s francuskim glumcem predstavio joj je novu i kontrastnu egzistenciju, onu koja je bila u oštroj suprotnosti s njezinim prethodnim životom. U njemu je otkrila osjećaj oslobođenja, osobito od ograničenja nametnutih društvenim normama. Bez obzira na konvencionalna moralna mjerila koja su joj usađena tijekom odrastanja, glumica je spremno zamijenila profinjene krugove buržoaskog društva za živahnu boemsku atmosferu Pariza. Međutim, po dolasku u Francusku, dinamika se dramatično promijenila – Romi se našla gotovo anonimna, spriječena nedostatkom tečnog znanja jezika, što joj je ograničilo pristup intrigantnim prilikama. U međuvremenu, Delonova karijera porasla je do novih visina, gurajući ga naprijed nezaustavljivim zamahom.

Trajno zauzetDavne 1959. Magda Schneider i njezin suprug Hans Blatzheim obavili su značajnu kupnju – ekskluzivno imanje smješteno na slikovitom jezeru Lugano u Švicarskoj. Upravo su na tom mirnom mjestu Roma i Alen, iako su u stvarnosti vodili skromniji način života, službeno stanovali. U želji da uguši neutemeljene glasine koje su kružile domaćim tiskom o njegovoj pokćerki, glumičin očuh preuzeo je brigu i organizirao zaručnički bal u Villi Maro.

Ovaj ekstravagantni događaj dogodio se u ožujku 1959., gdje je par javno razmijenio zadivljujuće zaručničke prstene izrađene od prekrasne mješavine pletenog bijelog, crvenog i žutog zlata, a sve u prisustvu novinara. Kako bi dodatno učvrstili njihovu ljubav, za medije je organizirano prekrasno fotografiranje s božićnom tematikom, koje je dočaralo srž njihove ljubavi. Međutim, usprkos tim veličanstvenim gestama, stvarni datum njihova vjenčanja ostao je nedostižan, stalno se pomicao tijekom sljedećih godina. Činilo se da je Romi i Alenu suđeno da zauvijek ostanu zaručeni.

Sljedeće godine Delon je dobio brojne zadivljujuće filmske prilike, od kojih je jedna uloga u filmu Lucina Viscontija “Roko i njegova braća”. To je nagnalo par da se preseli u Italiju, gdje su duže vrijeme boravili s poznatim talijanskim redateljem. Tijekom boravka Alen i Romi u potpunosti su prigrlili svoje talijansko podrijetlo, upuštajući se u strastvene rasprave, a potom pronalazeći utjehu jedno drugom u zagrljaju. Čak su osigurali i kuću u Rimu, a Visconti je uputio poziv Romi da se pridruži Delonu u francuskoj produkciji pod nazivom “Piti, ona je bludnica”, ključnom trenutku u njezinoj glumačkoj karijeri koji je dodatno usavršio njezine vještine francuskog jezika.Romi Schneider i Alain Delon nalaze se u luksuznim okvirima privatne palače.

Zahvaljujući Delonovoj rastućoj slavi i Schneiderovom stalnom financijskom uspjehu, par je uspio osigurati luksuzni stan u modernom dijelu Pariza, točnije na avenue de Mesin. S uzbuđenjem su pozvali novinare da posjete njihov novi dom i fotografijama ovjekovječe trenutke s njima. Dodatno su uložili u šarmantno seosko imanje u Tancoru, u blizini Pariza, gdje su uživali u društvu svojih voljenih pasa.

U paradoksalnom obratu, poboljšanje kvalitete njihova života poslužilo je kao početni katalizator rastuće podjele između Roma i Alena. Njihov užurbani način života, ispunjen brojnim ugovornim obvezama, doveo je do trajnog kaosa. Uz to, Delon je počeo pretjerano njegovati svoju javnu osobu, stavljajući značajan naglasak na materijalna dobra. Išao je čak toliko daleko da je u svoju raskošnu rezidenciju pozivao sumnjive pojedince povezane s kriminalnim podzemljem, povezujući ih sa svojim kultnim filmskim likovima.

Idilično doba kinematografije bliži se kraju.Mora se priznati da Alen nije bio vjeran pojedinac. Naprotiv, grabio je gotovo svaku priliku da se upusti u kratke romantične susrete. Romi je doživjela intenzivne napade ljubomore, što je dovelo do neprestanih svađa, ali je dosljedno pomilovala svog voljenog. Kako je vrijeme prolazilo, rasla je njezina čežnja za stabilnošću – čežnja za obitelji i djecom, za koje je bila spremna žrtvovati svoju karijeru. U rujnu 1963., prije odlaska u Sjedinjene Države na snimanje još jednog filma, glumica je napisala pismo svojim prijateljima: “Krećem na putovanje u inozemstvo. Moje su misli s vama, a po povratku, nadam se da ću pa kao gospođa Delon.

S druge strane, Alen je krenuo drastično drugačijim putem i zadao razoran udarac Romi. Unatoč tome što mu je zaručnica bila u SAD-u, svom prijatelju Georgesu Beaumeu povjerio je pismo u kojem se nalazio njegov izbor da ode. Ova vijest je glumicu pogodila golemom snagom, bacivši je u stanje depresije i natjeravši je da čak pregovara za vlastiti život. Delonova odluka nanijela mu je još veću štetu jer se ekspresno oženio manekenkom Natali Kanovas, s kojom je započeo vezu još dok je bio u vezi s Romi, tijekom snimanja Samuraja.

Putevi slavnog dvojca išli su različitim rutama – on se upustio u niz romantičnih zavrzlama s raznim ženama, dok je ona proživjela raspad dvaju brakova. Unatoč tome, Delon je gajio duboku ljubav prema svojoj početnoj ljubavi, stojeći uz nju do samog kraja Rominog života, čak i pred njezinom tragičnom smrću. Njegovim se naporima gotovo zaboravljena zvijezda trijumfalno vratila na filmsko platno. Zapravo, upravo je Delon osigurao Romi ulogu u slavnom filmu “Bazen” 1969. godine. Na setu ovog filma njihovi putevi su se susreli po prvi put nakon njihovog razlaza koji je bio toliko popularan. Ne samo da su portretirali ljubavnike, već i intenzitet njihovog odnosa na ekranu odiše nepogrešivom aurom autentičnosti, kadar za kadrom.

Ogromna tragedija odvijala se pred našim očima.U najtragičnijem trenutku Rominog života, gubitku četrnaestogodišnjeg sina Davida 1981., Delon je vjerno stajao uz nju. Preuzimajući odgovornost za organizaciju pogreba i poštujući njezinu potrebu za privatnošću, francuski glumac uložio je sve napore kako bi joj pomogao vratiti psihičko blagostanje. Nažalost, unatoč njegovim najboljim namjerama, Romijevo duševno stanje nije bilo moguće spasiti.

Tragično, vjeruje se da si je oduzela život u pariškom hotelu 29. svibnja 1982. Alain, shrvan viješću, bio je jedan od prvih koji je stigao na mjesto događaja. Utjehu je tražio u samoći, tugujući zbog gubitka voljene Romi. Pomažući s potrebnim pogrebnim formalnostima, odlučio je ne prisustvovati ceremoniji, izražavajući svoje zadovoljstvo njezinim odvijanjem. Priča se da Romino posljednje počivalište nije službeno grobno mjesto, već na Delonovu imanju, gdje ju je on osobno sahranio.

U godinama koje su uslijedile, Alain se često prisjećao svoje duboke ljubavi iz prošlosti. Godine 2008. dodijeljen mu je prestižni počasni Cezar, priznanje koje je njegovoj bivšoj voljenoj dodijeljeno nakon njezine smrti. Na pitanje žali li što se prije mnogo godina nije oženio njemačkom glumicom, odgovorio je potvrdno.Je li se ishod priče mogao promijeniti da su Romi i Alen ostali u braku? Postoji mogućnost… Delon je izrazio iskrene osjećaje na dan smrti svoje voljene, rekavši: “Njen osmijeh će mi zauvijek ostati urezan u sjećanje, jer je izbijao iz dubine mog bića.

 

Preporučeno