– Za danas jedna jaako zanimljiva tema, koja će se definitivno svidjeti svim ženama. Naime, kako vrijeme prolazi, sve djevojke že da postanu žene, a samim time ostvariće se i kao majke, a onda dolazi i do menopauze. Danas vam donsoimo neke savjete pomoću kojih ćete da prebolite lakše cijeli taj period. 

Za žene u menopauzi postoji hrana koja se toplo preporučuje pri mršavljenju. Ključ leži u nevjerojatno hranjivoj keto hrani poznatoj kao avokado!
Kontrola tjelesne težine može predstavljati izazov za brojne žene dok prolaze kroz menopauzu. Dok neki ovu borbu mogu pripisati izboru prehrane i razinama tjelesne aktivnosti, važno je prepoznati utjecaj hormonalnih fluktuacija na sastav tijela. Kako se razine estrogena i progesterona smanjuju, povećava se vjerojatnost debljanja.
Prevencija pretilosti zahtijeva kombinaciju dobro zaokružene prehrane, redovite tjelovježbe i detoksikacije.

  • Određenu hranu, uključujući šećer, masne i preslane opcije te brzu hranu, treba izbjegavati. S druge strane, postoje određene namirnice koje se toplo preporučuju i mogu pomoći u mršavljenju. Među tim korisnim opcijama je moćni avokado.
    Konzumacija jednog avokada srednje veličine, koji sadrži manso, ne znači debljanje, unatoč njegovom sadržaju od 234 kalorije. Ova superhrana nudi skladan spoj vlakana i masti, a studije pokazuju da potiče sitost i smanjuje apetit, osiguravajući dugotrajnu sitost.

Prema nalazima studije, pojedinci koji u svoju prehranu unesu avokado imaju tendenciju unosa manje kalorija tijekom dana i gube na težini kada avokado jedu za ručak. Osim toga, avokado je prepoznat kao namirnica koja ima sposobnost reguliranja razine estrogena.
Avokado sadrži šećer poznat kao manoheptuloza, koji ima korisnu ulogu u iskorištavanju inzulina smanjujući otpornost na inzulin. Ovaj jedinstveni šećer, u kombinaciji s biljnim mastima, vlaknima i ugljikohidratima koji se nalaze u avokadu, učinkovito potiče vaše tijelo da poveća sagorijevanje masti.

U biti, avokado nudi idealnu mješavinu hranjivih tvari koje potiču vaše tijelo da optimizira svoj potencijal sagorijevanja masti. Avokado, koji se obično naziva “keto hrana”, pokreće prirodni mehanizam koji sprječava nakupljanje viška masnoće. Kao rezultat toga, tijelo ulazi u stanje sagorijevanja masti, učinkovito sprječavajući daljnje skladištenje masti.
Avokado nudi brojne zdravstvene prednosti osim što samo pomaže u mršavljenju; jačaju imunitet, imaju veći udio kalija u odnosu na banane, odličan su izvor vlakana, vitamina i minerala, pomažu u snižavanju kolesterola i doprinose očuvanju zdravog vida.

Prestanak menstrualnog krvarenja, koji označava završetak reproduktivnih godina žene, poznat je kao menopauza. Procjenjuje se da u ovoj fazi žene provedu otprilike jednu trećinu svog života, a najnoviji demografski podaci pokazuju da je više od 45% žena u Hrvatskoj u fazi pred ili nakon menopauze.

U kontekstu prirodnog procesa starenja žene, menopauza se posebno odnosi na konačnu pojavu menstruacije. To se događa zbog slabljenja funkcije jajnika, što pak utječe na proizvodnju primarnih ženskih spolnih hormona – estrogena i progesterona. Unutar jajnika nalaze se folikuli smješteni u vanjskom dijelu ili korteksu, koji su vrećaste strukture ispunjene tekućinom i sadrže jajne stanice. Mjesečno se počinje razvijati otprilike 3-10 jajašaca, ali obično samo jedno jaje u potpunosti sazrije i otpušta se u jajovod kroz pucanje folikula, poznato kao ovulacija.

Tijekom procesa sazrijevanja, folikuli u tijelu žene oslobađaju hormone koji igraju ključnu ulogu u razvoju njenog menstrualnog ciklusa. Nasuprot tome, muški reproduktivni sustav kontinuirano stvara novu spermu tijekom života, dok žena stalno troši svoje folikule. Kako se smanjuje količina folikula, tako se smanjuje i funkcija jajnika.

  • Proces starenja unutar jajnika počinje i prije rođenja, jer tada posjeduje najveći broj folikula. Otprilike u 20. tjednu trudnoće, jajnik doseže svoj najveći broj folikula, ukupno oko 7 milijuna. Međutim, taj se broj smanjuje nakon rođenja, smanjujući se na otprilike 1 do 2 milijuna. Pad se nastavlja do puberteta, a broj do početka prve menstruacije doseže oko 200-300 tisuća. Procjenjuje se da će prosječna žena doživjeti otprilike 380 do 400 menstrualnih ciklusa tijekom svog reproduktivnog vijeka, ovulirajući oko 400 zrelih jajnih stanica i koristeći otprilike 15 do 20 tisuća folikula tijekom procesa sazrijevanja. Kako žene dođu do 40. godine, broj folikula se smanjuje, što rezultira sve neredovitijim menstrualnim ciklusima.

Menopauza nastupa kada se ženina rezerva jajnih stanica iscrpi, što uzrokuje prestanak menstrualnog ciklusa i posljedično smanjenje proizvodnje hormona. Ovaj hormonski pomak dovodi do različitih kliničkih simptoma, koji posebno utječu na mozak, kožu, sluznice, urogenitalni sustav, kosti i krvne žile, budući da su ta tkiva uvelike ovisna o hormonima, posebice estrogenu. Ove fiziološke promjene uvelike narušavaju kvalitetu života žene i, što je još važnije, povećavaju vjerojatnost razvoja kroničnih stanja poput kardiovaskularnih bolesti, osteoporoze i senilne demencije.

Preporučeno