Jedan od najpotrebnijih kućanskih aparata je zasigurno mašina za veš.

Vrlo često smo sami krivi kada se mašina za veš pokvari zbog toga što se ne pridržavamo svih uputa. U nastavku možete pogledati najčešće greške koje pravimo prilikom korištenja veš mašine.

1. Previše deterdzenta
Veliki broj ljudi misli da će, što više deterdženta koriste, to će rezultat pranja biti bolji. Ali, to ipak nije istina, pa čak i sami proizvođači tako kažu. Korištenje previše deterdženta može da dovede samo do velikih problema, kao što je na primjer višak pjene koja može da blokira drenažu.

Uz ovo, višak deterdženta može da začepi ladicu, sprječavajući da deterdžent uopšte dođe do vaše odjeće, zbog čega će ona ostati prljava.

2. Ne perete veš i čarape u vrećici
Prema statistikama, većina problema koji su vezani uz perilicu odnosi se na bubanj. Vreća za pranje može ad osigura da ćete poslije pranja imati tačno isti broj čarapa koliko ste ih i stavili tamo. A mali predmeti neće ući u filter i prouzrokovati njegovo lomljenje. Isto tako, vaša će odjeća biti sigurno zbog toga što se niti jedan mali dio neće zaglaviti u bubnju.

3. Ne čistite filter na vrijeme
Filteri u perilicama su mnogo važni. Oni prikupljaju sve sitnice koje ustvari ne bi trebale da budu tamo, kao što su novčići ali i druge stvari. Trebali biste očistiti filter četiri puta godišnje, pa čak i češće, ukoliko osjetite loš miris ili ako stroj ne radi svoj posao kako bi trebalo da radi.

4. Stavljate previše odjeće unutra
Čak i ukoliko imate ogromnu hrpu prljavog veša, nije dobra ideja da se stroj preoptereti.

Preporučeno