– U današnje vrijeme, sve je veći procenat osoba koje se odlučuju za alternativni način liječenja. Pri tome svakako mislimo na prirodne resurse, koji su jako iskoristivi, i nikada ne biste razumjeli, da neka biljka na primjer je jako dobra za određene bolesti ili dijagnoze…

Kroz povijest, cimet je bio visoko cijenjen zbog svojih izvanrednih antioksidativnih, antibakterijskih i protuupalnih svojstava, što ga čini vrijednim sastojkom u raznim kulturama. Uključivanje cimeta u vašu prehranu može imati pozitivne učinke na gubitak težine, jer pomaže u stabilizaciji razine šećera u krvi i poboljšava probavu. Dopustite mi da vam predstavim recept za čaj od cimeta, metodu koja ne samo da potiče mršavljenje, već i doprinosi općem blagostanju.

Cimet posjeduje ljekovita svojstva koja reguliraju probavu i predstavljaju antioksidanse. Opskrbljujući vlaknima, cimet pomaže u balansiranju probavnog sustava i ublažavanju tegoba uzrokovanih zatvorom ili proljevom. U borbi protiv bolesti poput prehlade i drugih bolesti, cimet igra ključnu ulogu u borbi protiv oksidativnog stresa u tijelu. Uključivanjem cimeta u svoju svakodnevnu prehranu možete učinkovito kontrolirati razinu šećera u krvi i smanjiti nezdravi kolesterol.

Štoviše, protuupalna svojstva ulja cimeta olakšavaju upalu kako izvana na koži tako i iznutra unutar tijela. Predivan miris cimeta ima izvanrednu sposobnost poboljšanja raspoloženja i općeg mentalnog zdravlja. Za pripremu ovog recepta pokupite jednu žlicu mljevenog cimeta, čašu kipuće vode i po želji dvije žlice meda. Slijedite ove upute: Za pripremu ukusne šalice čaja pomiješajte jednu žlicu fino mljevenog cimeta s čašom kipuće vode. Ostavite trenutak da se ohladi prije uživanja u okusima. Ako želite sačuvati nevjerojatna ljekovita svojstva meda, savjetuje se dodati dvije žlice ovog prirodnog zaslađivača u toplu vodu nakon što čaj postigne ugodnu temperaturu.

Za optimalno blagostanje preporuča se pola čaše ovog okrepljujućeg čaja ujutro na prazan želudac, a preostalu polovicu navečer prije odlaska na spavanje. Osim tradicionalne upotrebe, cimet se može neprimjetno integrirati u razne napitke poput limunade ili smoothieja, poboljšavajući njihov okus i hranjivu vrijednost. Evo nekoliko važnih čimbenika koje morate imati na umu kada razmišljate o uključivanju cimeta u svoju svakodnevnu prehranu. Ključno je biti svjestan da cimet ima potencijal za interakciju s određenim lijekovima, osobito onima koji se koriste za dijabetes i bolesti srca. Kako biste zajamčili svoje dobrobit, preporučljivo je potražiti savjet zdravstvenog stručnjaka prije nego što uključite cimet u svoju rutinu.

Osim toga, nužan je oprez pri konzumiranju prekomjernih količina cimeta, posebice vrste Cassia, jer sadrži povišenu razinu kumarina, tvari koja u velikim količinama može biti štetna. Ako namjeravate konzumirati velike količine cimeta, preporučuje se kao alternativa odabrati cejlonski cimet. Dodavanje čaja od cimeta i meda vašoj prehrani može biti ugodna i korisna odluka, ali bitno je uzeti u obzir svoj cjelokupni životni stil i prehrambene navike kako biste postigli održivi gubitak težine i poboljšali dobrobit. Kroz povijest cimet je imao značajnu ulogu i kao začin i kao ljekovito sredstvo.

Njegova je vrijednost bila toliko cijenjena u drevnim civilizacijama da je nadmašivala vrijednost zlata. Svoje divne arome i ugodnog okusa, cimet se može dobiti u obliku štapića ili praha. Kora cimeta sadrži različite spojeve koji pridonose mnoštvu zdravstvenih dobrobiti, a procjenjuje se da postoji bezbroj različitih varijanti cimeta. Studija koju su 1999. godine proveli istraživači s Fakulteta prehrambenog inženjerstva i biotehnologije u Haifi, Izrael, imala je za cilj ispitati antibakterijska svojstva cimeta.

  • Nalazi studije potvrdili su da cimet ima antibakterijska svojstva, učinkovito se boreći protiv bakterija Bacillus subtilis i Escherichia coli. Cimet, nadaleko poznati začin koji se dobiva iz kore drveta, može se naći u obliku štapića i praha. Zbog svog podrijetla s drveća, cimet sadrži niz korisnih hranjivih tvari i spojeva koji potiču dobro zdravlje. Neki od njih uključuju: Cimet posjeduje niz korisnih komponenti, uključujući polifenole, kumarine, dijetalna vlakna i ključne minerale poput magnezija, željeza, kalija i natrija. Osim toga, obiluje vitaminima A, C i B skupine.

Ovi iznimni sastojci igraju vitalnu ulogu u izvanrednim protuupalnim, antioksidativnim i ljekovitim svojstvima cimeta. U sljedećim segmentima navodimo nekoliko bolesti koje se mogu ublažiti korištenjem cimeta. Značajno je da osobe kojima je dijagnosticiran dijabetes tipa 2 mogu imati velike koristi od zdravstvenih prednosti koje pruža cimet.

Cimet igra ključnu ulogu u regulaciji razine šećera u krvi tako što pojačava odgovor tijela na inzulin. Sadrži jedinstvene spojeve koji aktiviraju inzulinske receptore i inhibiraju enzim odgovoran za njihovu deaktivaciju, čime se poboljšava sposobnost stanica da koriste glukozu. Uključivanjem samo pola žlice cimeta u svoj dnevni režim, osobe s dijabetesom mogu primijetiti smanjenje razine šećera u krvi. Da biste to postigli, jednostavno možete posuti cimet na jutarnju zobenu kašu ili žitarice ili odlučiti zamijeniti šećer cimetom u čaju ili kavi.

Sveobuhvatna analiza dostupnih eksperimentalnih podataka o utjecaju cimeta na razinu glukoze objavljena je u časopisu Nutrition 2015. Pregled se usredotočio na procjenu učinaka cimeta kao potencijalnog lijeka za dijabetes i predijabetes, osobito u odnosu na kontrolu glikemije. Rezultati su pokazali značajan napredak u regulaciji razine šećera u krvi kod pojedinaca koji su se isključivo oslanjali na cimet kao lijek za dijabetes, kao i kod onih s predijabetesom i povišenim razinama HbA1c. Naposljetku, studija je zaključila da cimet ima sposobnost učinkovitog smanjenja razine glukoze u plazmi prije i nakon obroka.

Preporučeno