Agencije za spajanje brakova u Srbiji u posljednjih godinu dana, imaju pune ruke posla. Jednostavno, srednjovječni muškarci nikako ne mogu da nađu srodnu dušu, pogotovo ako žive u ruralnim naseljima. Brakovi sa albankama su itekako popularni u Srbiji, a mi danas donosimo jednu jako zanimljivu priču po ovom pitanju.

Po povratku u rodni Vrbovac kod Blaca, Dragan Nikolić (48) otkrio je da je ljubav njegova života Hanija (44) pronašla u Albaniji. Na njihovo zaprepaštenje, par je po dolasku dočekalo neočekivano iznenađenje – veselo vjenčanje koje su organizirali mještani sela! Latinka Pavlović, predsjednica Mjesne zajednice Vrbovac, prepričava kako su mladenci u seoskoj školi dočekani ovacijama, burnim pljeskom i ukusnim ručkom uz živu glazbu.

Dragan, mještanin sela, zaista zaslužuje neizmjernu sreću. Suočio se sa značajnim gubitkom u svom životu, s preranom smrću roditelja i brata. Unatoč ovim nedaćama, Dragan je ostao pošten i vrijedan čovjek. Svoje dane posvećuje neumornom radu, osiguravajući vlastiti opstanak bez oslanjanja na milostinju. S vlastitim traktorom marljivo obrađuje zemlju, obrađuje vrt, pa čak i lovi gljive. Njegova odlučnost da zaradi za život doista je vrijedna divljenja.

Smješteno u malom selu Vrbovac, koje se sastoji od 60 domaćinstava i 120 stanovnika, cijela se zajednica okupila kako bi organizirala Draganovo vjenčanje. Veselom slavlju, uz Draganovu daljnju rodbinu, prisustvovalo je pedesetak mještana. Svatko od prisutnih donio je darove za mladence, od novčanih priloga do posteljine i drugih praktičnih stvari. Izljev podrške i velikodušnosti zajednice bio je doista dirljiv.

U selu smo još jedna žena i ja krenule na put od vrata do vrata, skupljajući sredstva za nabavku svih potrebnih stvari. Mjesne žene preuzele su na sebe pripremu divnog asortimana domaćih poslastica, uključujući pogačice, kiflice i pite. Sve smo pažljivo organizirali, stvarajući istinski veselu prigodu upotpunjenu glazbom. Kolektivna sreća koju smo osjećali zbog Dragana bila je slična onoj roditelja koji svjedoči vjenčanju vlastitog djeteta. Ovaj značajan događaj označio je prvu svadbu na kojoj je Latinka bila u Vrbovcu tijekom svog devetogodišnjeg boravka.

Mještani su se obavezali da će sve buduće snahe, bez obzira odakle su, bilo da je to Albanija, Niš, Beograd ili Leskovac, biti srdačno dočekane u selu kroz zajedničko vjenčanje. Proslava 60. godišnjice braka najstarijeg bračnog para u selu u lipnju bit će značajna prigoda jer označava važnost jednog ovakvog događaja. Ovu informaciju prenosi Informer. Za potrebe održavanja seoskih svečanosti obnovljena je jedna od prostorija seoske škole.

Škola, izgrađena 1954. godine, prilično je stara. S vremenom je krov dotrajao, a strop se urušio i ostali su netaknuti samo vanjski zidovi. Preuzevši kontrolu nad situacijom, okupio sam grupu pojedinaca da obnovimo školu, što je rezultiralo stvaranjem prostrane prostorije koja može primiti 100 do 150 ljudi. Naš napredak ometala su ograničena sredstva, zbog čega je proces bio spor i izazovan. Ipak, izdržali smo i ostvarili cilj. Tijekom zimske sezone djeci smo podijelili novogodišnje paketiće koje su velikodušno osigurali sponzori iz inozemstva. Unatoč maloj populaciji našeg sela od svega 120 stanovnika, imamo značajan broj mladih, uključujući 17 djece. Budite uvjereni da je svako dijete u našoj zajednici dobilo paket, naglašavajući učinak ovih napora.

S nepokolebljivom odlučnošću izrazila je stalnu borbu uz zajednicu za poboljšanje kvalitete života u Vrbovcu i zadržavanje mladih u selu. Njihovi zajednički napori urodili su plodom prije tri godine kada su uspješno oživjeli četverorazrednu školu koja je bila uspavana više od dva desetljeća. Trenutno škola ima skroman upis od dva učenika.

Preporučeno