– Paradajz je definitivno uz krastavac, možda i najbolja povrtna biljka na ovim prostorima. Jednostavno, ova salata je omiljena i jako je rijedak procenat osoba koji je ne voli. Mi danas govorimo baš o paradajzu, i kako da dobijete najbolji mogući prinos u godini u kojoj po svemu sudeći i neće biti baš puno kiše. 

Mnogi vrtlari iskuse žuto lišće na svojim rajčicama. Razlozi mogu biti različiti. Žućenje lišća na sadnicama (sadnicama): Kada donji listovi sadnice ili sadnice požute, to je normalan dio njenog razvoja. Ti se listovi prvi formiraju kada sjeme klija, ali nisu trajni listovi biljke. Žućenje ovih listova je normalno i nije razlog za brigu. Pretjerano zalijevanje: Pretjerano zalijevanje može uzrokovati da lišće požuti od vrhova do korijena.

Važno je zalijevati biljku samo kada je tlo suho i izbjegavati zalijevanje izravno na lišće. Najbolje je zalijevati ujutro kako bi se smanjilo isparavanje i moguće oštećenje lišća. Zbijanje tla: Ako tlo postane previše zbijeno, korijenje ne može dobiti potreban kisik, što može uzrokovati da lišće požuti i osuši se. Redovito rahlite tlo kako biste ga obogatili hranjivim tvarima, što je korisno za zdrav rast biljaka. Uzdignute gredice dobar su izbor za izbjegavanje zbijanja tla.

Šok od presađivanja: Prilikom premještanja biljke iz toplog okruženja (kao što je staklenik) u vanjske uvjete, prvi listovi mogu požutjeti. To je normalan odgovor biljaka na promjenjive uvjete. Uklanjanje žutog lišća pomaže biljci da usmjeri svoju energiju na rast i razvoj. Postupno privikavanje biljaka na vanjske uvjete može pomoći u smanjenju šoka presađivanja. Bolest: Bolest je jedan od složenijih uzroka žućenja lišća. Razne bolesti rajčice mogu uzrokovati žuto lišće, od kojih je mnoge teško liječiti. Jedna od čestih bolesti je rana infekcija uzrokovana gljivicom u tlu, koja se manifestira blijedožutom bojom donjeg lišća, praćenom tamnosmeđim mrljama sa žutim rubovima.

Ako se ne liječi, ova bolest može uzrokovati potpuno žutilo i opadanje lišća. Kako bi se od rajčice dobili visoki prinosi, kvalitetni i zdravi plodovi, nužan je pravilan uzgoj, a to ne znači samo uzgoj biljaka i povremeno zalijevanje. Rastu i razvoju biljaka moramo posvetiti veću pozornost, osim općih mjera njege, moramo pravodobno provoditi i mjere usmjerene zaštite rajčice od bolesti, štetnika i korova.

Opće mjere njege uključuju međuredno tretiranje, navodnjavanje i malčiranje. Specifične mjere uključuju vezivanje rajčica, pinciranje stabljika, dekapitaciju, prihranjivanje i malčiranje. Vezanje rajčice prikladno je za visoke (indeterminantne) sorte kako bi se stvorilo uspravno stablo koje može podnijeti težinu same biljke i njen obilan rod. Najčešći način vezivanja rajčica u stakleniku je uzica. Donji dio stabljike labavo se veže koncem u čvor, dok se gornji dio vezice veže za konstrukciju plastenika.

Tijekom vegetacije biljke se obično zamataju ispod cvata svakih 5-10 dana kako se cvjetovi ne bi oštetili ili otpali. Prihrana je česta mjera, osobito tijekom zimske proizvodnje i godina s više oblačnih dana. Jedan od načina dopune gnojidbe je svakodnevno protresanje biljke, bilo ručno ili posebnom tresilicom, kako bi se uništile peludne vrećice i oplodili tučkovi. Posljednjih godina za proizvodnju rajčice u zaštićenim prostorima koriste se dresirane pčele ili bumbari koji se unose u objekte s malim košnicama (3 košnice/1000 m²). Također, jedan od ključnih elemenata kod uzgoja rajčice je pravilno zalijevanje.

  • Ova biljka preferira umjereno zalijevanje i ne dopušta da se tlo osuši ili postane pretjerano vlažno. Kako bi se osigurao optimalan rast i razvoj te dobra žetva, važno je slijediti nekoliko ključnih smjernica. 1. Zalijevajte rjeđe, ali dovoljno Rajčice se preporuča ne zalijevati prečesto, već ih obilno zalijevati. Najbolje je zalijevati jednom tjedno ako ne pada kiša, a rjeđe kada pada kiša. Ovom praksom se osigurava da biljka ima odgovarajuću vlagu od trenutka kad se plod pojavi do njegove potpune zrelosti. Nedostatak vode u ovom kritičnom razdoblju može dovesti do opadanja plodova i stvaranja manjih plodova.

2. Izbjegavajte hladnu vodu i automatsko zalijevanje Presadnice rajčice nikako se ne smiju zalijevati hladnom vodom iz bunara. Provođenje crijeva po vrtu ili korištenje automatskog sustava za navodnjavanje travnjaka može oštetiti ne samo rajčice, već i većinu vrtnih biljaka. Umjesto toga, tlo pod rajčicama treba navlažiti vodom ugodne temperature, nekoliko stupnjeva toplijom od zraka, i ostaviti da odstoji najmanje jedan dan.

3. Didi – najbolji izbor za rajčice Navodnjavanje kap po kap smatra se najprikladnijim za rajčicu jer osigurava postupnu opskrbu vodom i ravnomjernu raspodjelu vlage, što pozitivno utječe na prinose. Preporuča se ručno zalijevanje pri korijenu ili uzduž brazde, najbolje ujutro ili navečer. Ova metoda smanjuje rizik od gljivičnih bolesti na rajčici. Slijedeći ove smjernice za navodnjavanje, uzgajivači rajčice mogu osigurati zdrav rast biljaka i dobar prinos sočnog voća. Uz pravilnu njegu i brižljivo održavanje, uzgoj rajčica može biti zadovoljstvo i donijeti velike nagrade.

Preporučeno