– U nekim dijelovima svijeta, žene su toliko ugnjetene, da je to bukvalno kazneno djelo. Međutim, u tim zemljama su takvi zakoni da je to sve normalna stvar, i njima ostaje samo da se bore sa vjetrenjačama. Slijedi jedna jako emotivna priča iz Afrike. 

Mlada djevojka po imenu Falmata, porijeklom iz Nigerije, oteta je kada je imala samo 13 godina, sa zlokobnim planom pričvršćivanja eksploziva i okončanja njenog života. Čudom je uspjela preživjeti ovo užasno iskušenje i hrabro podijelila svoju potresnu priču s BBC-jem.

Kako prenosi BBC, ona je tek jedna od brojnih mladih djevojaka koje su ekstremisti u Nigeriji oteli i potom natjerali na izvršavanje svojih opasnih zadataka koji su se na kraju pokazali kobnim.

Unatoč svim izgledima, Falmata je uspjela preživjeti. Tijekom intervjua za BBC ispričala je potresno iskustvo otmice u dobi od 13 godina. To se dogodilo dok je bila u posjetu rodbini blizu granice s Kamerunom, kada su je presrela dva muškarca na motociklu.

Nakon duge vožnje našla se odvedena u dubinu šume, potpuno nesvjesna svrhe iza kampa koji ju je čekao.

Područje je bilo ispunjeno brojnim šatorima i improviziranim nastambama. Unutar šatora, objasnila je, zajedno je boravila grupa od devet djevojaka, među kojima je bila i ona.

Kamp je bio pod kontrolom Boko Harama, militantne skupine koja izaziva teror u sjevernoj Nigeriji dok nastoji uspostaviti Islamsku državu.

  • Unatoč Falmatinim pokušajima da pobjegne, sveprisutna prisutnost militanata onemogućila ju je da postigne uspjeh u bijegu. Ubrzo se našla pred “izborom” – ili se udati za militanta ili krenuti u misiju. Odbivši ponudu za brak na temelju mladosti, Falmata je bez oklijevanja izrazila svoje protivljenje. Međutim, njezina nevolja ležala je u činjenici da nije bila svjesna svrhe iza prosidbe.

Logor je bio mjesto nezamislivog užasa, sa stalnim prijetećim strahom da će se vladine snage obrušiti na njih i izbrisati njihovo postojanje. Rutina svakodnevnog života bila je monoton ciklus buđenja, upuštanja u poslove čišćenja, klanjanja molitava i ponavljanja procesa iznova i iznova.

Jednog dana, monotonija je konačno razbijena.

Prema njezinom iskazu, obratio joj se terorist koji ju je obavijestio o skoroj važnoj misiji za koju se treba pripremiti. Falmata nije mogla a da ne nagađa da se njezin nadolazeći brak doista dogovara kada je dovedena u određeni “kozmetički salon” za otete djevojke, gdje su joj pomno odrađeni frizura, nokti i šminka.

Proces uljepšavanja trajao je svega dva dana, a po završetku Falmati je ostala šokirana kada je otkrila da je, umjesto njezina supruga kako je očekivala, eksplozivna naprava pričvršćena za njen struk.

Falmata je izrazio da pojedinci imaju slobodu odrediti svoj vlastiti aranžman prije nego što budu opterećeni eksplozivom.

Dobivši smrtonosni zadatak, dobila je misiju da se detonira usred skupa “nevjernika”. Držeći kompaktni detonator u dlanu, krenula je prema užurbanoj gomili u susjednom gradu, razmišljajući o mogućnostima: pobjeći ili izvršiti napad. Na kraju je odlučila brzo pobjeći. Nesvjesna njihove povezanosti s zasebnom frakcijom Boko Harama, hrabro im je prišla i zamolila ih za pomoć u razoružavanju eksploziva. Tragično, malo je znala da će se povijest ponoviti, budući da se Falmata ponovno našla oteta nakon susreta s ove dvije osobe.

Prema BBC-ju, za Sanu Mehajdali, 16-godišnju djevojku, vjeruje se da je postala prva žena bombaš samoubojica u Libanonu, uzrokujući smrt dvojice izraelskih vojnika kada se detonirala.

U novije vrijeme postoji rastući trend militantnih skupina kao što su Hezbollah, Tamilski tigrovi u Šri Lanki, Hamas i Crne udovice u Čečeniji koje uključuju žene u svoje redove, označavajući značajan pomak u njihovim strategijama.

Preporučeno