– Danas je veliki petak, dan kada pravoslavni vjenici poste na kruhu i vodi, i vakako da sa svojim najbližim farbaju jaja. Nekada davno, kod naših baka i djedova, jaja su se farbala samo sa lukovinom, da bi nakon njih došla farba za jaja. Međutim, danas se to sve prevazišlo, pa imamo jako puno načina farbanja jaja bez samog kuvanja farbe za jaja. 

Na dan Velikog petka običaj je kititi jaja živim bojama. Općenito je shvaćeno da početno jaje mora biti obojeno u crveno, što služi kao snažan prikaz krvi koju je Isus Krist prolio tijekom mučenja. Ovo značajno jaje, koje se naziva Kućom čuvara, pažljivo se čuva do sljedećeg Uskrsa.

I Grci su poštovali ovu tradiciju farbajući jaja na malo drugačiji način, koristeći pouzdanu tehniku ​​koja je osiguravala postojanost boja dulje vrijeme. Umjesto kuhanja jaja s crvenom bojom, odlučuju ih ostaviti da odstoje pet do deset minuta kako bi se crvena boja upijala, a potom ih premazati uljem.

Za pripremu ovog recepta trebat će vam sljedeći sastojci: 12 smeđih jaja, 4 šalice vode, 1 šalica octa, 1 pakiranje crvene boje posebno napravljene za bojanje jaja i mala kap ulja.

Način pripreme:

Dodajte vodu u tavu i zakuhajte. Nakon što prokuha, dodajte jaja i ocat. Smanjite vatru na laganu vatru, pokrijte tavu i ostavite da se jaja kuhaju 15 minuta.

Nakon toga pažljivo premjestite jaja u zdjelu napunjenu ledenom vodom i ostavite ih da odstoje dodatnih 5 do 10 minuta. Prebacite boju u šalicu i pomiješajte je s vodom koju ste prethodno koristili za kuhanje jaja.

Nakon temeljitog miješanja, izlijte smjesu natrag u posudu. Vratite jaja u obojenu vodu i ostavite ih da se namaču otprilike 5 do 10 minuta. Pažljivo izvadite jaja iz vode i prebacite ih na tanjur obložen ručnikom da se osuše. Na vatu nanesite sloj ulja i ravnomjerno premažite svako jaje.

Željela bih s vama podijeliti prastaru tehniku ​​bojanja jaja pomoću luka. Ova metoda, koja zahtijeva samo žarulju, začinsko bilje, jaja i najlonske čarape, naširoko se smatra najučinkovitijim i najtradicionalnijim načinom za postizanje živih i lijepih nijansi na vašim uskrsnim jajima.

Kako bi se osiguralo precizno prijanjanje biljke na jaje, preporučljivo ga je malo navlažiti vodom prije lijepljenja.

Kako biste osigurali da trava ostane netaknuta na jajetu, stavite jaje u čarapu i čvrsto je zavežite. Ponovite ovaj postupak za svako jaje, a ako želite jaje bez šara, jednostavno ga umetnite izravno u žarulju. Kao što je već rečeno, važno je da jaja prije kuhanja budu sobne temperature, a preporučljivo je u vodu dodati žlicu octa i soli.

Luk i prethodno pripremljena jaja kuhajte u vodi desetak minuta.

Intenzitet boje će se nedvojbeno povećati kako dodajete više žarulja. Odlučite li se za ovu metodu, sada je savršen trenutak da svoju mladu kćer pošaljete da skupi travu s obližnje livade koja će vam poslužiti kao ukrasni materijal za jaja.

Nakon što ste nanijeli boju, postoje razne tehnike kojima možete ukrasiti jaja. Opcije kao što su sličice, svjetlucavi sjaj i gel u boji pružaju niz mogućnosti. Vrijedno je napomenuti da samoljepljive naljepnice nisu idealne jer se često gužvaju i ne lijepe pravilno, što rezultira ne baš savršenim jajima. Međutim, ako imate malo dijete, ova aktivnost može biti nevjerojatno ugodna, a sve nesavršenosti na jajima lako ćete previdjeti.

Brza i jednostavna metoda ukrašavanja poznata kao “Obuci jaje” nudi intrigantan pristup. Jednostavno stavite plastične vrećice na jaje i pažljivo ga žlicom spustite u lonac s vrućom vodom. Plastika će se bez napora prilagoditi obliku jajeta, što će rezultirati zadivljujućim uzorcima. Za one koji traže više umjetničkog njuha, gel, vosak ili boje u tubi mogu se koristiti za stvaranje jedinstvenog dizajna. Mogućnosti su beskrajne, ograničene samo vašim vremenom, strpljenjem i maštom. Zelena učionica pruža uvid u ovu divnu tehniku.

  • Općenito omiljena metoda bojanja jaja uključuje njihovo kuhanje uz ljusku crvenog luka, uključujući razne motive poput djeteline i lišća, a sve to unutar starih najlonki. Druga mogućnost je da škarama sitno nasjeckate ljuske luka i češnjaka, pa tom nasjeckanom smjesom premažete jaje i zataknete u čarapu. Ova tehnika proizvodi vizualno privlačan efekt mramora. Dodatno, može se koristiti kombinacija crvenog i češnjaka. Ovaj pristup je jednostavan i isplativ, a daje ugodne rezultate korištenjem prirodnih sastojaka.

Preporučeno