– Danas govorimo malo o higijeni samog kupatila koje koliko god da čistimo, uvijek ima nečistoća. Slijedi i par savjeta na ovu temu, kako da se riječite, kamenca, buđi, ali i same prljavštine koja se nakuplja na pločicama, i wc šolji. 

Prisutnost neugodnih mirisa u kupaonicama može biti izvor frustracije za mnoge domaćice, predstavljajući uporan problem. Unatoč našim najvećim naporima da ih eliminiramo, ovi neugodni mirisi imaju tendenciju ponovnog pojavljivanja. Zadatak temeljitog čišćenja cijele kupaonice i ponavljanja toga više puta tjedno može postati naporan, no štetni mirisi ostaju prisutni, naizgled nemoguće ih je iskorijeniti. Temeljni uzrok ove nevolje često leži u nakupljanju masti i drugog organskog otpada unutar unutarnje obloge kanalizacijskih cijevi. Dakle, koje je rješenje za uklanjanje nepoželjnih mirisa?

Umjesto da odete u trgovinu kupiti kemikalije, pokušajte riješiti ovaj problem koristeći stvari koje su lako dostupne u vašem kućanstvu. Točnije, jednostavno stavite jedan češanj češnjaka u WC školjku, po mogućnosti prije no što odete prespavati. Ostavite da odstoji preko noći i zatim pustite vodu ujutro. Prema Espresu, korištenje češnjaka može učinkovito dezinficirati WC školjku i eliminirati sve potencijalne izvore neugodnih mirisa u cijevima. Kupaonica, nadaleko poznata kao jedno od najnehigijenijih područja u kućanstvu, zahtijeva redovito i temeljito čišćenje.

Unatoč povremenom metenju i čišćenju na licu mjesta, bitno je posvetiti određene intervale za sveobuhvatno čišćenje. Kako biste bili sigurni da je zadatak ispravno obavljen, slijedite ovaj vodič u 7 koraka. Za čišćenje glave tuša počnite od najviše točke. Uzmite plastičnu vrećicu i napunite je octom, pazeći da bude dovoljno da u potpunosti potopite glavu tuša. Čvrsto pričvrstite vrećicu oko glave tuša i ostavite je da odstoji preko noći. Ujutro jednostavno isperite ocat. Da biste očistili zavjese za tuširanje, jednostavno ih bacite u perilicu zajedno s običnim deterdžentom.

Što se tiče vrata tuša, napravite pastu kombinirajući šalicu sode bikarbone s nekoliko kapi octa. Nanesite ovu mješavinu na vrata, ostavite da odstoji sat vremena, zatim ih obrišite krpom od mikrovlakana. Isperite ostatke i osušite vrata krpom. Cijeli tjedan posvetite svoje napore samo čišćenju tuš kade. Započnite tako da ga napunite ugodno toplom vodom i ostavite da nesmetano odstoji 15 minuta. Nakon toga marljivo oribajte sve ostatke. Pobrinite se da svi oprani dijelovi budu temeljito osušeni nakon procesa pranja. Osim toga, preporučljivo je otvoriti prozor kako bi se spriječilo nakupljanje suvišne vlage. Preostala količina nakon procesa ili događaja naziva se ostatak. Za učinkovito uklanjanje kamenca, uronite četkicu za čišćenje izravno u izbjeljivač i temeljito izribajte sva područja na kojima se nakupio.

Nakon što je proces ispiranja završen, ključno je osigurati odgovarajuću ventilaciju u kupaonici. Kamen, poznat po svojoj poroznoj prirodi, pruža izvrsno okruženje za rast i razvoj. Obavezno ponovite postupak svakih šest mjeseci kako biste ciljano djelovali na bakteriju. Elementi pločica, zidova i stropova spajaju se u kohezivan i vizualno privlačan prostor. Nanesite otopinu za čišćenje na pločice, stolariju, plastiku i strop i pustite vruću vodu da teče pod tušem dok se ne stvori para (otprilike pet minuta). Isključite tuš, izađite iz kupaonice, zatvorite vrata i pustite da para i sredstvo za čišćenje djeluju zajedno otprilike 20 minuta.

Nakon toga čistom krpom obrišite sve površine. Za viša područja upotrijebite krpu od mikrovlakana. Na kraju, posvetite pažnju podu tako da ga temeljito obrišete. Slovo “C” iza kojeg slijede slovo “U” i slovo “P” čine riječ “CUP”. Nakon što sipate šalicu sode bikarbone u šalicu, ostavite je da odstoji nekoliko minuta prije nego što je operete i pustite vodu. Nakon svake uporabe važno je pravilno očistiti četkicu za šalice. Jednostavno ga postavite na vrh lovora i nanesite veliku količinu izbjeljivača na čekinje. Ostavite izbjeljivač da odstoji određeno vrijeme prije nego temeljito isperete četku vrčem svježe vode.

  • Da biste očistili kistove, započnite punjenjem držača četkice toplom vodom s sapunom i ostavite ga da odstoji neko vrijeme. Nakon toga prelijte prljavu vodu u šalicu. Kada otvorite vodu, iz šalice izbija blistava slika mikroorganizama. Ključno je uvijek zatvoriti oči kada ispuštate vodu i aktivirati ventilator za njihovo izbacivanje. Ako trenutno ne spremate svoje kistove i leće u ormarić ispod umivaonika, preporučujemo da to počnete činiti. Umivaonik. Da biste očistili odvod, možete u njega uliti ocat ili sodu bikarbonu, a zatim pustiti vruću vodu. Osim toga, možete koristiti maramice za čišćenje slavine.

Procesom dezinfekcije učinkovito se smanjuje broj bakterija, jer ih krpa samo prenosi s jednog mjesta na drugo. Protrljajte predmet grubljom stranom spužve za zeca. Ručnici su bitni predmeti koji služe u razne svrhe u našem svakodnevnom životu. Za održavanje čistoće i sprječavanje nakupljanja bakterija, preporuča se mijenjati ručnike svaka tri do četiri dana jer imaju tendenciju nakupljanja vlage i postaju leglo bakterija. Pobrinite se za pravilno prozračivanje ručnika nakon pranja i nemojte zanemariti važnost čišćenja držača ručnika, jer se i na njemu mogu nakupiti bakterije.

Kako biste spriječili bilo kakve nezgode, najbolje je suzdržati se od stavljanja vlažnih ručnika u blizinu šalice. Sustav odvodnje posebno dizajniran za potrebe ventilacije. Odvojite uklonjivi dio ventilatora, usisavačem uklonite svu prašinu, a zatim ga uronite u toplu vodu radi namakanja. Temeljito očistite sredstvom za pranje posuđa. Pažljivo isperite i nježno obrišite navlaženom krpom.

Upotrijebite četku za uklanjanje nakupljene prašine. Redovito čistite ventilacijski kanal kako biste spriječili nakupljanje plijesni i prianjanje čestica u zraku. Započnite s uklanjanjem svih krhotina koje su se nakupile na motoru i drugim komponentama, a zatim nastavite s usisavanjem cijelog područja. Nakon što se sve osuši, pažljivo vratite sve predmete na njihov izvorni položaj. Održavanjem čistog ventilacijskog kanala možete učinkovito spriječiti rast plijesni, a istovremeno spriječiti prianjanje čestica u zraku.

Preporučeno