Ova tri slijedeća popularna imena se smatraju trendom u Srbiji.

Izbor imena predstavlja zbavan dio pripreme prije samog dolaska bebe na svijet, a veliki broj roditelja imaju i odgovornost prema ovom zadatku znajući da će ime pratiti njihovo dijete kroz život i u isto vrijeme izdvajati ga od svih drugih.

Trendovi se konstantno mijenjaju, a danas su najpopularnija kratka i neobična imena za djevojčice koja imaju jako neobična značenja. Pored onih roditelja koja obično biraju klasična i starinska imena, koja ostaju za sva vremena, u Srbiji sve češće djece dobijaju imena koja su arapskog porijekla.

U nastavku članka otkrivamo vam tri najpopularnija muslimanska imena koja se najčešće daju ženskoj djeci iz Srbije, kao i njihova značenja koja su zaista prelijepa:

1. Sara
Ime Sara je izvedeno od riječi sarai a znači vladarica kneginja, žena koja je visokog ranga. Na arapskom ime Sara znači “ona koja donosi sreću gledaocima, radosna i vesela”. Ona je u raznim varijantama jako popularno kako kod kršćana tako i kod muslimana. U Bosni i Hercegovini, Srbiji i Hrvatskoj ime Sara je u zadnjih nekoliko godina bilo među deset najpopularnijih imena koje je davano novo rođenim djevojčicama.

2. Ema
Ema je skraćena varijanta nekoliko imena, pa samim tima i nekoliko značenja. U Srbiji je to skraćeno od imena Emilija, a kod muslimana od Emira, Emina. Izvedeno je od njemačke riječi ermen, što znači cijeli i univerzalan.

3. Hana
Ime Hana je arapskog porijekla, a ima značenje iskusna pametna žena, razumijevanje. Postoji i priča da je ime nastalo od imena biljke kane odnosno, hannan, što u prijevodu znači “milost”.

Preporučeno