Jednostavno namakanje bosiljka u šalici vode na određeno vrijeme dovoljno je za ekstrahiranje njegove esencije. Bosiljak je često korištena biljka, prvenstveno kao začin. Ali osim svoje funkcije pojačivača okusa, bosiljak ima i druge značajne prednosti. Jedan od načina da u potpunosti iskoristite njegove prednosti je da ga skuhate kao čaj koristeći sljedeću metodu:

Prema riječima Ivane Mišić, nutricionistice, za pripremu čaja od bosiljka potopite žlicu svježeg ili sušenog bosiljka u šalicu vode (200 ml) i ostavite 7-8 minuta. Nakon isteka vremena, spreman je za piće. Bosiljak je poznat po svojim antioksidativnim svojstvima, koja su među njegovim najčešćim pozitivnim učincima. Poboljšanje probave je korist povezana s tim. Jedna od najpriznatijih dobrobiti ove prakse je njezina sposobnost ublažavanja osjećaja stresa i tjeskobe.

Antimikrobno djelovanje odnosi se na sposobnost tvari da inhibira ili ubije mikroorganizme kao što su bakterije, virusi, gljivice i paraziti. To je ključni čimbenik u razvoju i učinkovitosti antibiotika, dezinficijensa i drugih antimikrobnih sredstava. Snaga antimikrobne aktivnosti obično se mjeri različitim laboratorijskim tehnikama, uključujući minimalnu inhibitornu koncentraciju (MIC) i minimalnu baktericidnu koncentraciju (MBC). Prisutnost antimikrobnog djelovanja ključna je u sprječavanju širenja zaraznih bolesti i očuvanju javnog zdravlja.

Očekivani rezultat je poboljšanje funkcije i cjelokupnog zdravlja srca. Proces održavanja stabilne razine glukoze u krvotoku obično se naziva regulacija šećera u krvi. Jačanje imunološkog sustava je navodna korist. Sa svojom jedinstvenom aromom, grmoliki bosiljak (Ocimum basilicum) je biljni lijek koji je istovremeno mirisan i sveti. Zauzima značajan položaj u mnogim religijama, a pravoslavna crkva, hindusi i druge kulture vjeruju da ima božansku moć. Prvo potječe iz Indije, au Europu su ga u 12. stoljeću unijeli redovnici. Prema narodnom vjerovanju, bosiljak ima snažno protuupalno svojstvo, pa se kaže da se za krštenje nitko ne razboli od prehlade, bez obzira na godišnje doba.

U starom Egiptu zapisi ukazuju na poznavanje biljke koju danas poznajemo kao bosiljak. Ime mu potječe od grčke riječi basilikon, što znači kraljevski ili cijenjeni simbol u starim kulturama. Rimljani su bosiljak povezivali s ljubavlju i odanošću, vjerujući da će grančica bosiljka poklonjena muškarcu osigurati njegovu beskrajnu ljubav prema ženi koja ju je poklonila. Slično, u Indiji se njegovao kao simbol dobrodošlice. Bosiljak je također poznat po svojim snažnim antioksidativnim svojstvima, koja štite tijelo od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima i pomažu u sprječavanju starenja stanica i određenih vrsta raka. Jedan od ključnih antioksidansa u bosiljku je beta-karoten, koji se u tijelu pretvara u vitamin A. Ovaj nutrijent sprječava oksidaciju kolesterola u krvotoku, čime štiti srce i krvne žile. Osim toga, bosiljak jača srčani mišić, što može poslužiti kao preventivna mjera protiv srčanog udara.

Preporučeno