Đorđe Božović je rođen 15 septembra, 1955. godine u Peći u porodici Gavrila i Milene Božović. Danas za njega govore da je bio nekrunisani kralj ulice. Đorđe je vrlo mlad dolazio u sukob sa zakonom, kada je u jednoj uličnoj tuči izboden nožem. Zahvaljujući snažnoj konstituciji, prežio je ranjavanje i dobio je nadimak po kojem će se pamtiti do današnjih dana a to je Giška.

On je nekoliko puta bio i teško ranjen i iza sebe imao je 11 godina robije, ali je pre rata svojim savetima pokušavao da smiri uazavrele strasti među mladim kriminalcima. ZAto se na grobu Žapca, a najbljeg druga Aleksandra Kneževića Kneleta koji je bio ubijen u svojoj 10 toj godini života, a obratio se upravo omladini. “Zaklinjem vas mlađa generacijo, zaklinjem vas toplo i plemenito da se mirite umesto što ratujete, da ne vadite oružje, da ne prosipate srpsku krv, teška vremena nas čekaju. Srbija je ta nesretnica koju ćemo uskoro braniti po šančevima i rovovima. Branićemo je u bunkerima. Ovenčaćete se i krvlju i slavom najverovatnije, iako mi to ne želimo. Nemojte da prosipate vašu krv između vas, zaklinjem vas da ne nosite oružje, da se ne ubijate, jer to je greh”, rekao je Giška mladima.

Također, na društvenim mrežama je isplivala jedna dosada neviđena slika Đorđa Božovića Giške i to na facebook stranici “Legende devedesitih”. Na toj slici se vidi kako šef beogradskog podzemlja i komadant Srpske garde u rukama čuva Sveto pismo, koje je čitao pomno.

Poginuo je 15. septembra 1991. godine u mestu Gospić i to dan pre svog rođendana, trebao je da napuni 36 godina. Kada se on poslednji put našao na brisanom prostoru, pogođen je sa 3 metka, a umro je na rukama svog sinovca, koji je također bio borac “Srpske garde”, Milovana Mićkovića.

Preporučeno