Jesen je stigla, kreće pravljenje zimnice koja se sprema još od davnina a svaka domaćinska kuća priprema zimnicu na svoj način. Više informacija u nastavku članka!

Kiseli kupus, jedan od tradicionalnih stvari na našim prostorima za kojeg postoji nebrojeno mnogo recepata u kojima se može koristiti, odlikuje ga to što je prepun vitamina C. Prenosimo vam savjete za spremanje zimnice a kao jednu od bitnih stvari ističemo da se količina soli ne mjeri na osnovu količine kupusa već na količinu vode sto mnoge zna zbuniti pri pripremi zimnice.

Po najčešćim savjetima i receptima, na kilogram soli potrebno je staviti otprilike 30 kilograma kupusa – sve se svodi na dobru fermentaciju, zatim je potrebno pripremiti pamučnu krpu, duboku plastičnu posudu s poklopcem i veliki kamen ili nešto čime ćete moći “pritisnuti” pripremljenu zimnicu.

Glavice kupusa nakon što ste očistili i oprali potrebno je složiti u bure zatim presjeći ih na četvrtine / polovine te njih pozicionirati uz rubove pripremljene posude odnosno ugurati ih između čitavih glavica što će osigurati da čvrsto stoje.

Sipati vodu dok ne dođe iznad kupusa zatim staviti drveni ili plsatični pritiskač a preko njega pozicionirati kamen ili nešto drugo što će dodatno vršiti pritisak (npr. tegla puna vode).

Nakon toga potrebno je raširiti krpu i na nju staviti soli, uvrnuti je te zatim staviti pored kamena, sol će vremenom pomalo otapati i padati na dno što će vam olakšati posao jer nećete morati ponovo se baviti sa rasolom. Zatvorite bure i s vremna na vrijeme pratite količinu vode nekoliko dana, ukoliko primjetite da je to potrebno, dodajte vode kako glavice kupusa ne bi virile izvan vode.

Preporučeno