Ponovno u ovom članku pišemo o poljoprivredi, a vjerujemo da svi ljubitelji privrede jedva čekaju da čuju neki novi trik. Prilikom sadnje paradajza koristite ovih 6 stvari, i budite sigurni da možete očekivari najbolje rezultate.

Soda bikarbona je poznata po tome da se ona može da koristi u različite svrhe. Zato kada sadite paradajz a želite da plod bude slađi, posebno ukoliko ga sadite u čašama, samo je potrebno da pospete sode bikarbone po dnu biljaka a ona će se apsorbirati i sniziti nivo kiselosti, pa će dobiti paradajz koji je jako sladak i začinjen. Riblja glava, one se već dugo vrmeena koriste kao jedno od prirodnih gnojiva u bašti. Pomoću nje se razgradnjom oslobađa dušik, kalij, ali i mnogo važni elemeti u tragovima kao što su kalcij i fosfor. Ono što pravi problme jesu životinje koje mogu da iskopaju i da je pojedu, a kako bi to izbjegli da zakopajte najmanje 30 cm duboko. Ona se sada koristi kao prirodo gnojivo u bašti i ovo ne treba da se zanemaruje. Aspirin će ojačati imunitet biljaka, pomoću pri odbacivanju bolesti poput pepelice, a povećat će sam urod paradajza. Samo je dovoljno 2 do 3 tablete aspirina a može i cijela tableta ili mljevena. Također, gorska sol je dobra, a potrebno je da ubacite dvije kašike i to će nadomjestiti nedostatak magnezija od kojeg pati paradajz. Pokrijete sa tankim slojem zemlje, kako korijenje ne bi dodirivalo gorku so, a najbolje je koristiti prilikom presađivanje sadnica.

Toz kafe: njega možete da koristite u vrtu. Nemojte ga bacati već dodajte pola šolje toza u dva litra vode i ostavite tako 24 sata. Ovo možete da sipate u korijen biljke, bez oštećeja i ovo ne može da našteti djeci kao ni životinjama.

Preporučeno