– Za danas ssmo vam spremili jednu jako zanimljivu priču, koja je povezana sa bračnom zajednicom, a druga se tiče aktuelne svjetske situacije. Naime, napredkom današnje tehnologije, jednostavno je putem video kamera i raznih nadzora, da u svakom mogućem trenutku znate sve ono što vas zanima. Slijedi jedan video iz dnevne sobe, koji je i više nego zanimljiv. 

U današnje vrijeme nije neuobičajeno da brakovi i veze dođu do kraja zbog prijevare i prijevare.

Nažalost, postoje slučajevi kada se naše sumnje javljaju, čak i kada okolnosti to ne opravdavaju. Suprug je dulje vrijeme sumnjao da mu žena nevjeruje. Činilo se da brojni čimbenici ukazuju na to, no ona je odlučno odbacila bilo kakvu povezanost s drugom osobom.

U pokušaju da izbjegne otkrivanje, potajno je postavio skrivenu kameru unutar granica njihove rezidencije. Slijedeći svoju uobičajenu rutinu, tog je dana otišao na posao. Tijekom njegove odsutnosti dogodio se nepredviđeni događaj koji ga je zatekao potpuno nespremnog. Kao što je i sumnjao, supruga mu je bila u nevjeri. Međutim, identitet druge uključene strane ostao je enigma izvan njegova shvaćanja.

Posvjedočite videu koji ga je potpuno zaprepastio. I vama će biti teško dokučiti.

BONUS VIJEST:

Katastrofalna priroda nuklearnog rata naširoko je poznata. Iako mnogi pojedinci radije izbjegavaju razmatranje pojedinosti, Annie Jacobsen, poznata autorica s iskustvom u pitanjima nacionalne sigurnosti, u svojoj posljednjoj publikaciji pedantno ocrtava precizne detalje svjetskog nuklearnog sukoba.

Na stranicama knjige “Nuklearni rat: Scenarij”, Jacobsen živopisno opisuje hipotetski globalni nuklearni sukob, koji obuhvaća samo 72 minute od početnog lansiranja projektila do katastrofalne smrti čovječanstva.

Kako piše “Politiko”, knjiga je već stekla ogromnu popularnost i postala bestseler.

Iako je scenarij nedvojbeno djelo fikcije, njegov temelj leži u opsežnom istraživanju koje se sastoji od brojnih intervjua i dokumenata s kojih je nedavno skinuta oznaka tajnosti. Ova činjenična osnova posebno je značajna s obzirom na trenutačno stanje stvari, sa Sjedinjenim Državama i Rusijom u žestokom sporu oko Ukrajine. Zapravo, istaknuta osoba na ruskoj državnoj televiziji čak je sugerirala da je sukob između Rusije i NATO-a na pomolu. U međuvremenu, Vijeće za vanjske odnose aktivno istražuje moguće scenarije u slučaju da Rusija rasporedi taktičko nuklearno oružje u Ukrajini. Nadalje, prijeteća prijetnja da Iran dobije nuklearno oružje nikada nije bila goruća.

Koji bi bio točan ishod?

U slučaju da se odvraćanje pokaže neučinkovitim, Jacobsen ocrtava mogući scenarij na sljedeći način:

Prema Jacobsenovoj analizi, čelnik Sjeverne Koreje započeo bi napad lansiranjem interkontinentalnog balističkog projektila (ICBM) prema Pentagonu, nakon čega bi uslijedio balistički projektil lansiran s podmornice ciljajući nuklearni reaktor u Kaliforniji. Ovaj scenarij, kako objašnjava “Politico”, samo ima za cilj pokazati potencijalne akcije “ludog kralja” naoružanog atomskim oružjem.

S ograničenim vremenskim okvirom od samo šest sati, predsjednik, koji se suočava s brojnim izazovima, mora donijeti kritičnu odluku. Dok žurno napušta Bijelu kuću zbog zabrinutosti za sigurnost, vojska ga poziva da odobri lansiranje američkih ICBM-a koji ciljaju sva 82 strateška mjesta u Sjevernoj Koreji, uključujući njihova nuklearna postrojenja, vojne snage i vodstvo. Ove će rakete neizbježno proći kroz ruski zračni prostor, privlačeći pozornost njihovih vođa. U stanju panike, vjerujući da je njihova zemlja napadnuta i da ne mogu uspostaviti komunikaciju sa svojim predsjednicima, Rusija uzvraća lansiranjem vlastitih projektila. Razarajuće posljedice ove razmjene rezultiraju uzajamnim uništenjem triju nuklearno naoružanih nacija, uzrokujući gubitak bezbrojnih života i ostavljajući preostalo stanovništvo da pati na pustom planetu lišenom sunčeve svjetlosti i plodnog tla.

Kritičari, posebno oni koji zagovaraju opsežne nuklearne arsenale kao najučinkovitije sredstvo odvraćanja, izrazili su zabrinutost oko određenih pretpostavki koje je iznio Jacobsen.

  • Umjesto riskiranja uplitanja u ruske pogrešne procjene postavljanjem projektila iznad njihovog teritorija, SAD ima alternativnu opciju. U Pacifiku se nalaze podmornice opremljene balističkim projektilima, što predstavlja sredstvo obrane. Vrijedno je napomenuti da javni izvori navode rok od šest minuta za predsjednikov odgovor, kao što se spominje u memoarima Ronalda Reagana. Međutim, to pretpostavlja da predsjednik slijedi politiku “lansiranja nakon upozorenja”, koja uključuje lansiranje projektila čim se otkrije neprijateljski projektil. S druge strane, kako ističe “Politiko”, predsjednik također ima diskreciono pravo odlučiti da ne odgovori nuklearnim oružjem.

Monografija se bavi 80 strateških lokacija koje imaju značaj u odnosu na sjevernokorejske nuklearne sposobnosti, vojne snage i vodstvo. Međutim, to također ukazuje na izvedivost primjene postupnih i prilagodljivih štrajkova. Jacobsen, autorica, tvrdi da su njezini zaključci potkrijepljeni dodatnim izvorima, koji pokazuju da bi Sjedinjene Države doista ciljale na sve te specifične lokacije.

Spomenula je da je sve što je učinila bilo povezati scenarij o kojem su stručnjaci opsežno razmišljali nekoliko desetljeća, koristeći informacije iz javno dostupnih izvora i oslanjajući se na njihovu intelektualnu snagu.

Iako se spominje u Reaganovim memoarima, valjanost njegove primjene ostaje upitna.

Čini se da vremenski okvir za predsjednikov govor varira ovisno o tome koga pitate. Neki kažu da je to 15 minuta, dok drugi tvrde da je oko 10. Točno trajanje, bilo da je šest, sedam, 12 ili 15 minuta, ostaje neizvjesno. Ova je tema potaknula brojne rasprave na “Redditu” s tisućama ljudi koji su vagali. Da biste stekli neki uvid, preporučujem da ispitate perspektivu predsjednika Reagana, budući da je on jedan od rijetkih stvarnih američkih predsjednika koji je ovaj vremenski okvir nazvao “ludim”. A prema Jacobsenu, nije bilo nikakvih naznaka promjena u posljednja četiri desetljeća.

Prema Jacobsenu, podmornice bi SAD-u potencijalno mogle pružiti ograničeno produženje vremena, a naglašava da posjeduju još veću razinu ubojitosti.

Upravo zbog toga ih se naziva “sluškinjama apokalipse”. Znanje koje sam stekao tijekom istraživanja o smrtonosnim sposobnostima i brzini podmornica duboko je uznemirujuće i obeshrabrujuće. Zabrinjavajuće je uzeti u obzir da su se podmornice uspješno približile na samo nekoliko stotina kilometara istočnoj i zapadnoj obali Sjedinjenih Država. Konkretno, mislim na ruske i kineske podmornice, što znači da bi u slučaju ispaljivanja balističke rakete mogle dosegnuti bilo koji cilj u roku od nevjerojatnih 10 minuta.

Želim naglasiti da ovo nije puka spekulacija s moje strane. Unutar stranica svoje knjige uključio sam iznimno rijedak dokument—zahtjev za proračun Ministarstva obrane upućen Kongresu za 2021. Unutar ovog dokumenta nalazi se karta koja zorno ilustrira uznemirujuću blizinu ovih podmornica, kako je podijelio Jacobsen.

Preporučeno