Jugoslovenska manekenka i prva Mis Jugoslavije Nikica Marinković bila je jedna od najlepših žena na ovim prostorima, koju starije generacije i sada pamte. Ali osim po izuzetnoj lepoti, ostala je upamćena i po svom tragičnom kraju kada je 2008. godine izvršila samoubistvo. Ona je bila najinstaknutija manekenka u SFR Jugoslaviji, postigla je brojne uspehe, a bila je i prva Jugoslovenka koja je otišlan na izbor za Mis sveta, gde je osvojila čak dve lente. 1966. godine je u Londonu proglašena za najlešom Evropljankom i prvom pratiljom Mis Sveta, a na izbor je kako se pričalo otišla slučajno.

Naime, urednica časopisa koji je preuzeo organizacijuz ovog takmičenja nije bila zadovoljna sa izborom, a ubrzo nakon toga srela je tada još uvek maloletnu Nikicu. Njeni konzervativni roditeklji jedva su joj dopustili da otputujr na takmičenja, a i onda je smaa bila sramežljiva i dugo nije smela da se skine u dvoedelni kupači kostim. Završila je kao prva pratilja, a pričalo se da je lentu najlepše izgiubila samo zato što dolazi iz komunističke zemlje. Ova Riječahnka je tada imala samo 19 godina, a nijedna jugoslovnka nakon nje nije postigla ovakav uspeh.

Stizale su joj čak i ponude za Holivud, ali ih je sve odbila ubeđena da nije nadarena za glumu. Njenu lepotu je prepoznao tada vodeći modni mag Aleksandar Joskimović, za koga je radila i zbog čega je došla u Beograd. Ona je tu upoznala budućeg supruga, deset godina starijeg vuka vuča, koji je bio uspešan reditelj i književnik. Ona je s njim dobila sina Đorđa, koji je danas uspešan arhitekta koji živ u Sedinjenim američkim državama. Brak sa Vukom je trajao samo tri, četiri godine, a nakon toga Nikicu su ponovno opsedali udvarači.

Preporučeno