Šta mislite šta je gore od zimskog smrzavanja napolju, pa kada uđete u ledenu kuću koju ne možete odmah da ugrejete. Osim toga kako da vam zimi bude dovoljno toplo, verujemo da vas trenutno muči to pitanje jer je zima uveliko pokucala na naša vrata. Postoji način na koji možete da uštedite mnogo novca kada su u pitanju računi za vreme zime, a ovo najviše pogađa kuće koje se greju na struju.

Ljudi često razmišljaju i postaju sebi pitanje kako da uštede, a da im bude opet dovoljno toplo i dali je dobro da isključe grejanje kada nisu kod kuće. To je pitanje najlakše onima koji koriste centralno grejanje jer se ono ne plaća po potrošnji, zatim je malo lakše onima koji koriste TA peć. Najbolje je punite peć kada je jeftina struja, a kada izlazite iz kuće najbolje je da isključite ventilator koji je izduvao topao vazduh iz nje. Toplota koja se akumulirala dok se je punili će celo vreme činiti prostor da bude mlak, pa tako da možete lako ugrejati prostor, uključivanjem “izduvanja” kada ponovno se vratite kući.

Dok za ostale tipove grejanje u koje spadaju razne ploče koje se greju na struju i tako akumuliraju toplotu stvari stoje sasvim drugačije. Možda ste imali priliku da negde pročitate ili da čujete da grejno telo mora da radi napornije kako bi ugrejalo ohlađeni prostor ali je u pitanju česta zabluda. Ono što je istina jeste da je potrebno jako puno energije da bi se temperatura stana ili kuće održavala na određenoj visini, nego da se on ponovno zagreje od te vrednosti.

Naravno, pre nego što počnete da mislite na uštedu, razmislite o tome šta se sve može da desi u ledenoj kući. Ako na velikom minusu izađete iz kuće i skroz ugasite grejanje, osim što će vas u kući da dočeka leden zrak koji ne možete brzo ugrejati, mogu da vas dočekaju i popucale cevi, jer na velikom minusu voda mrzne u cevima. Tako da bi vas popravak cevi može da košta više nego što biste platili račun za grejanje.

Preporučeno