Već više godina postoje fontane, a njihova namjena može da bude funkcionalna ili onako estetski a dok je u početku nastajala zbog upotrebe da se pitka i čista voda dovede do nekih naselja u kojima su živjeli ljudi.

Tako su vremenom fonatane dobile i neko značenje, kao što je simbol božanstava i jedan od najpoznatijih vidova historijskih spomenika a to su upravo fontane. Danas sve veći broj gradova pravi fontane koje privlače ljude svojim izgledom kao i svojim zvukom a ako imate svoje dvorište ili vrt i vi možete da imate svoju vlastitu fontanu koju možete da kupite ali i da napravite sami. Možda one izgledaju da njihova izgradnja nije zahtjevna i da nije težak posao jer one prije svega imaju dekorativnu namjenu. One dodaju svom dvorištu i žubor vode pa i stvaraju atmosferu koja posjeća kao raj a fontana privlači i leptire kao i ptice. Tako će vaš vrt da oživi, a da biste imali funkcionalnu fontanu potreban vam je izvor vode i struje koji bi trebali biti blizu. Također, kada je u pitanju materijal može se koristiti razni ali je najbolje da se pravi od kamena koji je najdugotrajniji.

Naravno, ako želite da vaša fontana po noći bude magičnog izgleda, možete da joj dodate svjetlo. Ali ako ste tek počeli da uredite svoje dvorište prvo dobro razmislite, gdje ćete da postavite fontanu i pazite da ne bude ispod drveća jer će lišće da opada i da pravi probleme. Također, jako je bitno da redovno čistite fontanu jer se nakupe grane i lišće i može da se začepi filter i pumpa, a alge koje se znaju da pojave na zapuštenoj i prljavoj fontani nisu lijepe za vidjeti.

Preporučeno