Na vrhuncu popularnosti osamdesetih godina prošlog veka, jedna od najuticajnijih muzičkih grupa na prostoru bivše Jugoslavije bili su Novi Fosili. U sastavu ove grupe bila je Đurđica Barlović, čiji je predivan glas osvajao srca publike širom regiona. Njihove melodije su postale nezaobilazne na radio stanicama, a koncerti su privlačili hiljade obožavalaca.

  • S poviješću koja seže u rane osamdesete godine prošlog stoljeća, Novi fosili, poput renomirane splitske grupe Magazin, doživjeli su brojne promjene u pjevačkoj postavi. Danas usmjeravamo pažnju na originalnu frontmenicu Fossila, čiji je život doživio srceparajuću sudbinu. Utjecaj zadivljujućih narativa Đurđice Barlović i dalje ostavlja dubok dojam u srcima onih koji su je sretnici poznavali i obožavali, kao i onih koji su imali privilegiju svjedočiti njezinu iznimnom talentu i majstorstvu.

    Unatoč njezinom preranom odlasku, koji je stvorio nezamjenjivu prazninu, sjećanje na nju nastavlja bujati kroz bezbrojne priče i osobne anegdote koje prepričavaju oni koji su imali sreću da ih je dirnula njezina prisutnost. Đurđica, koja je na ovaj svijet otišla 23. kolovoza 1950. godine u Splitu, od malih je nogu pokazivala izuzetan glazbeni i vokalni talent. Odrastanje u neposrednoj blizini mora njegovalo je duboku ljubav prema vodenim aktivnostima i umjetnosti jedrenja.

    Od malih nogu aktivno je sudjelovala na raznim natjecanjima, nagovijestivši obećavajuću budućnost u glazbenoj industriji. Njezin glazbeni put započeo je angažmanom u splitskom bendu VIS Batali, da bi je na kraju odveo u Zagreb gdje se pridružila Novim fosilima. Utjecaj njezinih izvedbi ostavio je trajan dojam na sretne gledatelje, budući da je njezin glas posjedovao prepoznatljivu kvalitetu koja je bila lako prepoznatljiva. Emocionalna dubina njezinih pjesama odjeknula je kod nebrojenih pojedinaca, a njezina scenska prisutnost ostavila je neizbrisiv trag na publiku.

Uz svoja postignuća u scenskoj umjetnosti, Đurđica se uživjela u ulogu odane majke svoja dva sina, Hrvoja i Bornu. Dok njezini sinovi ulaze u priče svoje majke, otkrivaju njenu brižnu prirodu i duboku osjetljivost, kao i duboko ukorijenjenu ljubav prema glazbi koju su naslijedili od nje. Tragično, 1992. godine, tijekom ljetovanja u Pagu, Đurđica je prerano i katastrofalno umrla uslijed iznenadnog i teškog srčanog zastoja.

Duboka tuga uzrokovana njezinom preranom smrću zauvijek se urezala u srca onih koji su gajili duboku naklonost prema njoj, osobito njezinih malih sinova koji su tragično ostali bez svoje majke. No, upravo u dragim uspomenama na majku njezini sinovi pronalaze snagu i motivaciju za nastavak. Đurđica Barlović, poznata kao Đurđa Barlović, nije bila samo darovita umjetnica, već i suosjećajna odgajateljica i nepokolebljiv izvor inspiracije za nebrojene pojedince. Unatoč kratkom vremenu koje je provela na Zemlji, njezin utjecaj ostaje kroz njezine glazbene doprinose i trajnu ljubav i sjećanja koje je poklanjala drugima. Rođena 23. kolovoza 1950. u Splitu, u Hrvatskoj, Đurđica Barlović već je u djetinjstvu iskazivala iznimne glazbene i vokalne sposobnosti.

S djetinjstvom koje je provela u blizini obale, njezin afinitet prema jedrenju i svim oceanskim stvarima procvjetao je, u konačnici oblikujući putanju njezina života. Od malih nogu krenula je u glazbenu odiseju, sudjelujući na brojnim natjecanjima poput renomiranog natjecanja “Djeca pjevaju” u Splitu. Kako je sazrijevala, njezin žar prema glazbi se pojačavao, što ju je potaknulo da savlada gitaru i krene na profesionalno putovanje unutar područja glazbene industrije.

Nakon završetka srednjeg obrazovanja, ponuđen joj je profesionalni ugovor, što je označilo početak koncentriranijeg glazbenog nastojanja. Njezin izniman dar došao je do izražaja kada se pridružila cijenjenom bendu VIS Batali, zvanom Split. Naposljetku se preselila u Zagreb i etablirala kao cijenjena članica omiljene grupe Novi fosili, koja je stekla široku popularnost diljem bivše Jugoslavije.Uz osebujan i zadivljujući glas, Đurđicini melodični tonovi odjekivali su cijelom regijom osvajajući srca nebrojenih slušatelja sirovim emocijama koje je pretočila u svoje izvedbe. Ne samo da je slavljena kao cijenjena umjetnica, nego je prigrlila i ulogu brižne i odane majke svoja dva sina, Hrvoja i Bornu. Njihove osobne anegdote služe kao svjedočanstvo njezinog brižnog i privrženog duha, kao i njezine nepokolebljive predanosti glazbi, koju je svim srcem prenijela svojoj djeci.

Tragično, 1992. godine Đurđičin život naprasno je prekinut iznenadnim i teškim srčanim udarom. Praznina nastala njezinim preranim odlaskom je nemjerljiva, jer je dotakla živote nebrojenih pojedinaca. Međutim, njezin trajni utjecaj živi kroz melodije koje je stvorila i bezgraničnu ljubav koju je poklanjala svojim najdražima. Unatoč kratkoći života, Đurđica Barlović ostaje u sjećanju kao na iznimno nadarenu umjetnicu, predanog roditelja i izvor inspiracije za bezbrojne ljude. Njezin duboki utjecaj na područje glazbe i neizbrisivo nasljeđe koje je ostavila za sobom sadržani su u melodijama koje su postale utkane u samo tkivo regije’s kulturnom baštinom.

Preporučeno