– Kada pomislite da ne znate šta biste mogli da radite i da zaradite, bilo bi lijepo da pročitate našu današnju priču. Slijedi zanimljiva tema iz Srbije, koja će vam pokazati da se uz malo truda i volje, može jako lijepo da se zaradi. 

U svijetu koji se brzo razvija u kojem se nove tehnologije često sukobljavaju s tradicionalnim običajima, samo nekoliko odabranih pojedinaca istinski daje prioritet očuvanju povijesnih artefakata iz prošlih razdoblja. Neprestano tražeći značaj u onome što je možda bilo previđeno ili možda namjerno zanemareno, Kraljevčanin uporno istražuje carstvo zaboravljenih blaga. Ili su možda doista zaboravljeni? Vlado Radojičić, porijeklom s Ibra, već je duže vrijeme svim srcem posvećen njegovanju i njegovanju duboke ljubavi prema starinama. Njegov široki asortiman obuhvaća obilje artikala za koje nitko ne bi mogao ni zamisliti da još postoje. U njegovom području prošlost nije samo pojam ili sjećanje, već opipljivi predmeti koje nabavlja i trguje s pojedincima koji su još uvijek opčinjeni privlačnošću nostalgije.

Pripovjedač Vlado započinje svoju pripovijest izražavajući svoj dugogodišnji afinitet prema sakupljanju raznih predmeta. U prošlosti je uživao u gomilanju bedževa, posjetnica, poštanskih markica i na kraju se otisnuo u carstvo stare valute. Kako je vrijeme prolazilo, Vlado je shvatio da je njegova fascinacija kolekcionarstvom nerazdvojivo povezana s novcem, jer bi mijenjao novac u svrhu stjecanja više novca. I tako počinje Vladova priča. No, njegova fiksacija na antikvitete tu nije završila. Priznaje da mu je financijski aspekt bio samo polazište za putovanje u prošlost.

  • Tijekom svojih posjeta tržnici u potrazi za starom valutom, neprestano sam nailazio na poznate relikvije iz djetinjstva, poput starinskih lutaka i igračaka. To je postupno pobudilo moj interes, pa sam jednog dana donio životnu odluku: rasprodati većinu svoje stare kolekcije novca i krenuti u novi pothvat skupljanja lutaka Biserke i Jugoplastike.

S vremenom se moja kolekcija proširila na razne druge predmete, kao što su ambalaža, omoti od slatkiša, gumene figure i omoti od čokolade, između ostalog. Tu transformaciju u mom kolekcionarstvu ispričao je naš sugovornik. U razgovoru za BIZLife Vlado otkriva najstariji predmet svoje kolekcije, a to je “Domine i Coveče ne ljuti se” iz 50-ih godina prošlog stoljeća. Iako svoju kolekciju obično ograničavam na predmete iz 80-ih i 90-ih, postoje prilike kada ne mogu odoljeti kupnji starijih komada koji mi zapnu za oko.

Jedno posebno blago koje zauzima posebno mjesto u mom srcu je čika Glišina kutija keksa na koju sam slučajno naišao u šupi pored djeda. Vlado s entuzijazmom kaže da uživa i u skupljanju uspomena iz naših voljenih predstava iz djetinjstva, uključujući “Kocka, kocka”, “Glazbeni tobogan”, “Slovo po slovo” i “Fore i fazoni”. Vladova Starinarnica je pravi online muzej, iako malen, koji obuhvaća širok raspon nostalgičnih artefakata iz prošlosti, uključujući igračke, omote žvakaćih guma, vintage pakiranja proizvoda, školski pribor i razne vrste posuđa.

Putem platformi društvenih medija poput Facebooka i Vibera, kao i raznih web stranica i lokalnog tržišta, često nabavlja vintage predmete od pojedinaca koji mu se obrate. Na pitanje koliko je vremena i truda potrebno za ovakav hobi, kao i usklađivanje dodatnog posla i financijske dobiti, Vlado odgovara jednostavnom tvrdnjom da što je više vremena i truda uloženo, to je bolji rezultat. Ovaj mladić, unatoč ograničenom slobodnom vremenu zbog radnog vremena od 7 do 15 sati, svoje slobodne trenutke uspijeva iskoristiti maksimalno. Tijekom tih dragocjenih intervala bavi se aktivnostima kao što su pregledavanje web stranica i organiziranje svoje otkrivene imovine.

Da se od razonode može dobro zaraditi, dokazuje i Vlado koji oštroumno bilježi da kupuje stvari i potom ih preprodaje. U biti, ovaj proces je sličan stvaranju duplikata. Za naš portal elaborira dvostruku vrijednost svakog predmeta: sentimentalnu i novčanu. Njegovu zbirku pokreće istinska strast, no on se također uključuje u proces prodaje duplikata ili viška predmeta kako bi nabavio nove dodatke. Ovaj se ciklus nastavlja unedogled, dopuštajući mu da uspostavi skladnu ravnotežu sa svojom klijentelom.

Unatoč činjenici da se njegova zbirka sastoji od skupih i rijetkih predmeta, on vješto upravlja tržištem kako bi osigurao obostrano zadovoljstvo. Prema Vladinim riječima, cijenu pojedinog artikla prvenstveno određuje njegova rijetkost, jer smo svi kao djeca odbacivali omote od čokolade i sladoleda, pa su ti omoti malobrojni. Prema Vladinim riječima, ključno je pronaći šalice za kreme koje su cijele i neoštećene jer nitko ne želi u svojoj kolekciji imati pokvareni ili neispravni predmet.

Slično tome, vrijednost igračaka može se kretati od 50 dinara do 5000 dinara, ovisno o čimbenicima kao što su stanje, je li još uvijek u originalnom pakiranju i autentičnost. Ako ste u potrazi za Vladovim antikvitetima, potražite njegovu Facebook stranicu Vladova Starinarnica. Ovo virtualno okupljalište utočište je nostalgičara koji čeznu za prošlim danima. Unutar njegovih digitalnih zidova otkrit ćete riznicu predmeta koji će vas vratiti u draga sjećanja vaše mladosti.

Preporučeno