Danas se obilježava značajan praznik koji se naziva Praznik žena ili Gospa. Ovaj praznik je opštepriznat u Srbiji i prvenstveno je usredsređen na porođaj. To je veoma cijenjen dan, s brojnim običajima, vašarima, svečanostima i molitvama u čast tog događaja. Osim toga, mnogi parovi biraju planiranje i uređenje vjenčanja na Gospin dan, jer je tradicija da mladenci dobiju poseban blagoslov od same Gospe. Sezona jesenjih venčanja u Srbiji vuče korene iz Bogorodice. Početak Gospe predstavlja i vrijeme oranja i sjetve ozimih usjeva, kao i raznih stočarskih festivala. Vjeruje se da začinsko bilje ubrano između Velike i Male Gospojine ima ljekovita svojstva, dok jaja položena u tom periodu mogu ostati svježa godinu dana. Shodno tome, čuvaju se za sadnju, a pilići izleženi iz ovih jaja su poznati kao dobri nosilji.

Vjeruje se da ako je sunce vidljivo veći dio dana i vedro vrijeme bez oblaka tokom ovog praznika, jesen i zima neće biti oštre. S druge strane, ako je nebo oblačno, zima će se produžiti, prema mudrosti naših predaka. Srpska pravoslavna crkva i njeni sledbenici danas obeležavaju dan posvećen neverovatnom čudu svetog Arhangela Mihaila. 300. godine na jednom izvoru u Laodikeji dogodilo se jedno od čuda svetog arhanđela Mihaila. Prema legendi, jednog nehrišćanina sa gluvom ćerkom u snu je posetio arhanđel Mihailo. Majkl mu je savjetovao da svoju kćer odvede na izvor i opere je. Čovek je uradio kako mu je rečeno, a ćerka je posle pranja ozdravila.

Otac i njegova kćer su se nakon čuda krstili, a on je sagradio crkvu Svetog Arhanđela Mihaila, koja i danas stoji. Postoji još jedna izuzetna priča koja se priča i danas. Porodica koja je dugo iščekivala dolazak djeteta bila je blagoslovljena jednim koji je bio i gluv i nijem, ali i zaostajao u razvoju. Mnogi su savjetovali roditelje da se odreknu djeteta, ali su oni odlučili da napuste svoj rodni grad i da se nasele u selu u blizini Minska. Tu je dječak upao u potok dok je šetao sa ocem. Otac je brzo reagovao i spasio sina, koji je tada počeo da plače. Otac je bio zaprepašćen i odmah je doveo dete svojoj ženi da učestvuje u čudu. Roditelji su odlučili da dijete nazovu Mihael po arhanđelu u nadi da će ga zaštititi.

Kasnije su otkrili da je potok nazvan Mihailov po istom arhanđelu. U crkvenoj tradiciji, Mihailo se prvi suprotstavio đavolu, a ime znači „onaj koji je kao Bog“, prema tumačenju crkve. Riječ “arh” na grčkom se prevodi kao “glavni” ili “prvi”, dok se “angelos” odnosi na navjestitelja ili anđela. Prema predanju, Arhanđel Mihailo je bio vođa anđeoske vojske tokom stvaranja sveta, a kasnije je služio da zaštiti čovečanstvo od palih anđela. Mnogi vjeruju da je danas neophodno moliti se za ozdravljenje, kao i ponuditi oprost nevjernicima. Time će se ispuniti nečija najveća želja, a i njima i njihovim najmilijima podariće se dobro zdravlje.

Preporučeno