Nenormalno ponašanje životinja i biljaka direktna je posljedica klimatskih promjena. Nedavni izvještaji iz Splita i Omiša upućuju na primjetan porast populacije neobično velikih skakavaca na tom području. Jedna osoba prijavila je da je naišla na dva od ovih insekata u tržnom centru u Mejašu. Drugi čitatelj javio je Slobodnoj Dalmaciji da se mještani Mejaša posljednjih dana suočavaju s najezdom skakavaca. U poruci je istaknuto prisustvo ovih skakavaca na balkonima i u portunu prije otprilike 15 do 20 dana.

 

 

Ovi skakavci su opisani kao ogromni i kolosalni, a čini se da se njihovo prisustvo proširilo po cijeloj regiji Kila. Lokalne vlasti su obaveštene o ovom problemu, a nekoliko stanovnika Kila je na Fejsbuk grupi “Kilavci” podelilo fotografije skakavaca pronađenih u njihovim kućama ili blizu ulaza u zgrade. Stanovnici su izrazili nezadovoljstvo trenutnom situacijom, ističući da je njihov svakodnevni život u protekloj sedmici zbog ove nesreće ozbiljno poremećen. Izazovi sa kojima se okrug suočava ne utiču samo na njihova vozila, već i na njihova prebivališta, kako su istakli njihovi predstavnici. Toni Piplica, predsjednik okruga, otvoreno je priznao i izjavio da Grad nije pozitivno odgovorio na njihov zahtjev za suzbijanje insekata. Nažalost, Grad Split nema postojeći ugovor za suzbijanje skakavaca i nije u mogućnosti ponuditi pomoć. Kako se navodi u izvještaju okruga, postigli su dogovor sa kompanijom Cian u vezi sa troškovima kontrole insekata.

 

 

“Iako je došlo do blagog porasta upita građana po ovom pitanju, nema potrebe za panikom. Iako predstavljaju prijetnju poljoprivredi, ne štete pojedincima ili kućnim ljubimcima u urbanim sredinama”, potvrdio je Piplica. Hrvoje Grgić, direktor Cianove službe za sanitarnu zaštitu, zaštitu bilja i veterinarstvo, objasnio je da na cijene njihovih usluga utječu različiti faktori, kao što su specifična geografska lokacija, obim zaraze, priroda odnosa s kupcima, te druga relevantna razmatranja. Ovu izjavu Grgić je dao u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju.

 

 

Preporučeno