Mnoge poznate osobe iz svijeta šou biznisa, kada se dočepaju novca, odmah kreću sa stvarima koje nikada prije nisu radili. To se prije svega odnosi na narkotike, a zna se jkako dobro kuda vodi taj put, sasvim sigurno u ništa dobro. 

Sonja Savić, glasovita ikona jugoslavenske kinematografije, odisala je nesvakidašnjom vitalnošću koja je njezino glumačko umijeće uzdigla do nevjerojatnih visina. Njezina iskrenost bez pardona i jezik oštar poput britve omogućili su joj da neustrašivo izrazi svoje misli, dok su njezine nezaboravne izvedbe u kultnim ulogama osigurale njezinu trajnu ostavštinu gotovo dvadeset godina.

2008. godine, u 48. godini života, preminula je u svojoj kući u Kursulinoj ulici. Prema riječima očevidaca, stan joj je bio zatrpan špricama. Vijest o uvjetima u kojima živi, ​​bez namještaja i samo zaprljanim madracem, Javost je ostavila u nevjerici.

Nakon obavljene obdukcije, liječnici su službeno potvrdili da je uzrok smrti predoziranje nedopuštenim supstancama. Sonja je, samo dva mjeseca prije smrti u srpnju 2008. godine, dala svoj posljednji intervju crnogorskom listu “Vijesti”. Osvrćući se na svoju karijeru, priznala je: “Uspjela sam zamagliti granicu između života i svog poziva, iako nisam ponosna na to. Ne mogu sa sigurnošću reći prenosim li to dosljedno u svakom nastupu ili koliko kontrole imam nad pozornica.” Nastavila je, izražavajući želju da očara publiku svojim riječima, rekavši: “Čak i nakon svih ovih godina, još uvijek cijenim mišljenja onih koji gledaju.”

Glumica se osvrnula na mudre riječi svoje bake koja je vjerovala da se kroz njihove oči mogu razaznati najskriveniji osjećaji. Dok je gledala u zrcalo, mogla je vidjeti duboku tugu i duboki osjećaj izoliranosti kako se odražavaju u njoj. Prisjetivši se još jedne izreke koju je prenijela njezina baka, šapnula je u sebi: “Oči su ti u plamenu.” U tom je trenutku shvatila da je taj osjećaj odzvanjao u bezbrojnim generacijama, dok su njihove oči gorjele nevidljivom vatrom, nanoseći štetu i sebi i njihovim voljenima. Postalo joj je očito da je samoća cijena koju je platila za svoju slobodu. Tijekom svoje slavne karijere, Sonja Savić intenzivno je surađivala sa srpskom kinematografijom, ostavivši neizbrisiv trag u ovoj industriji. Njezin izniman talent zablistao je u više od pedeset filmova, uključujući zapažena ostvarenja kao što su “Una”, “Život je lijep”, “Balkanski špijun” i “Šećerna vodica”.

Njezina predanost glumačkom zanatu bila je neupitna, kako je i sama priznala. Međutim, njezin izniman talent zasjenile su glasine o korištenju nedopuštenih tvari tijekom 1980-ih. Te su glasine dobile na snazi ​​zbog njezinih veza s članovima skupine EKV, što je tragično dovelo do prerane smrti nekoliko pojedinaca zbog ovisnosti o opijatima.

Sonja Savić jednom je izjavila da njezino zadovoljstvo ne proizlazi iz druženja s tim osobama, već iz otkrivanja osoba koje dijele istu razinu nezadovoljstva.

Od trenutka kada su im se putevi ukrstili, njezini snovi o budućnosti ispunjenoj brakom i majčinstvom vrte se isključivo oko Vlajka Lalića, renomiranog jazz umjetnika. Njihov sudbonosni susret dogodio se kada je ona bila tek djevojčica od 15 godina, a on je postao i zauvijek ostao njena jedina ljubav. Tragično, njihova je veza prekinuta njegovom preranom smrću 1990. godine kada je tragično poginuo u oluji dok je plovio otvorenim vodama. Otkako je otišao iz mog života, u nepunih dvadeset i devet godina, smatram se udovicom, svečano je izjavila Sonja.

Nakon smrti voljene osobe Sonja je osjetila duboku melankoliju koja je trajala mjesecima. Kako bi pronašla utjehu, odlučila je otputovati u Sloveniju, gdje je živjela gotovo desetljeće. Na kraju se vratila u Srbiju i ponovno uronila u svijet filmskog stvaralaštva, iako ne u istoj mjeri kao što je to činila prije.

U to je vrijeme nailazila na poteškoće koje su proizlazile iz upotrebe nedopuštenih supstanci. Sonja je na upit o izostanku s “Mi nismo anđeli 2” objasnila da je razlog njezine odluke izostanak i kostimografa i scenografa.

Bilo je ukupno tri ili četiri osobe koje su se bavile profesionalnim hrvanjem za novčanu naknadu. Među njima izazov je predstavljao Žika Todorović. Iako gajim veliku naklonost i zadovoljan sam što je protiv svojih protivnika igrao izuzetno dobro, s obzirom da su to zaslužili. Možda su razmišljali da ga izbace iz jednadžbe, ali vjerujem da su uvidjeli da bi bilo pretjerano da izostane i Žika. Koliko sam shvatio, tim se sastojao od redatelja i tri glumca, što znači četiri osobe koje primaju naknadu.

Ukupno su zaradili oko dva milijuna dinara. Možete li zamisliti veličinu te svote?! Prema onome što mi je rečeno, redatelj je u početku imao namjeru stvoriti zadivljujući film, ali se na kraju odlučio za “Anđele 3”. Nažalost, zabranjeno mi je dalje raspravljati o ovoj stvari jer bi to moglo ugroziti moje šanse da dobijem ulogu. Ha-ha! “, dodaje Sonja Savić.

Sprovod Sonje bio je u njezinoj rodnoj Donjoj Gorevnici; međutim, njezini su kolege bili zamjetno odsutni s tmurnog događaja.

Preporučeno