Svjedoci smo toga, da je u posljednje vrijeme sve veći broj slučajeva pogotovo kod slavnih osoba da promijeni vjeru. U većini situacija u posljednje vrijeme, se dešava da osobe pređu na Islam, a mi vam danas donosimo jedan primjer sa naših prostora. Naime, glumica o kojoj govorimo, odlučila je da se zamonaši. 

Na vrhuncu svoje slave u bivšoj Jugoslaviji, glumica Edita Majić donijela je nekonvencionalan izbor da prihvati povučeni način života, odluku koju je nepokolebljivo održavala više od 19 godina.

Njena iznenadna transformacija ostavila je stanovnike Hrvatske u nedoumici, jer je donijela odluku koja je promijenila život i iznenadila sve. Zbog toga njena priča nastavlja da pleni ne samo Hrvatsku, već i čitav region Balkana, jer razlog njenog odustajanja od slave ostaje misterija. Odabrala je da krene novim putem unutar zidina samostana Svetog Josifa u španskom gradu Avili, gdje je prihvatila život časne sestre karmelićanke.

Ona je susret sa Bogom opisala kao iznenadni, neočekivani izliv ljubavi koji je potpuno ispunio njeno biće. U trenutku je sve postalo jasno i na sva njena pitanja je odgovoreno. Hrvatska glumica Edita, poznata po medijskoj prisutnosti, 2003. godine živjela je jednostavnim životom bez grijanja i tople vode, spavajući na krevetu od slame, te prakticirajući molitvu i post. Edita je u jednom intervjuu ispričala kako se okrenula karmelićanima nakon što se razočarala površnošću svog prethodnog načina života. Dovela je u pitanje svrhu života ako se radi samo o vanjskim zadovoljstvima i konačnom nestanku u ništavilo. U tom periodu ispitivanja osjetila je duhovni poziv.

Tumačenje oca Mamića razlikuje dva različita tipa duhovnog života: tradicionalni zajednički život koji dijele pustinjaci koji žive u pustinjskim isposnicama ili opatijama, i usamljeni put koji je izabrala sestra Edita.

Prema riječima o. Vinka Mamića, sveta Edita je prihvatila anahoretski način života, koji podrazumijeva život u potpunoj povučenosti. Priča se da se odvažila na šumsku čistinu u Španiji kako bi nastavila sa ovim usamljenim postojanjem, nesumnjivo tražeći dublju duhovnu vezu s Bogom. U septembru 2017. majka Svete Edite, Jadranka, podijelila je detalje o odabranom putu svoje kćeri, otkrivši da je donijela odluku da se povuče u pustinju i živi kao pustinjak.

Jadranka, žena o kojoj je riječ, dugo je vjerovala da je viša sila tjera na nekonvencionalniji i ekstremniji način života. Od samog početka bila je sigurna u ono što ovaj put podrazumijeva: život u osami na udaljenoj i pustoj lokaciji, daleko od bilo kakvog ljudskog prisustva. U saradnji sa spisateljicom Mani Gotovac, Edita, glumica, nije uspela da se u potpunosti oporavi od slomljenog srca, zbog čega je pribegla heroinu kao sredstvu za beg od sveta.

Uprkos optužbama, njeni najbliži, uključujući njenu porodicu i najbliže prijatelje, žestoko su negirali te tvrdnje. Kao odgovor, Edita je preuzela na sebe da pošalje pismo iz Avile, nedvosmisleno navodeći da su optužbe lažne. Jasno je stavila do znanja da ona i Mani nikada nisu bili prijatelji, čime je pisca diskreditovala kao nepouzdan izvor informacija.

Preporučeno