Danas jedna od najlepših ali ujedno i najkomplikovanija stvar budućih roditelja jeste koje će ime dati svojoj deci. To je zabavan ali i ozbiljan zadatak može biti prilično zahtevan jer treba zadovoljiti sve kriterijume mame i tate. Pa čak ni sami roditleji nekada nisu usaglašeni oko izbora imena, pa se odluka zna da menja vremenom, nekada pod uticajem sredine, okruženja, okolnosti pa i trendova.

Ranije su imena nasleđivana i nije se promišljalao toliko o njegovom značenju, a manje o trendu. Imena koja su nosila deca se verovala da će da ih štite od zlih sila i nedaća kroz život. Međutim, danas je sasvi nešto drugačije pa se imena daju prema trendu, popularnosti u želji da budu internacionalna kratka itd. Svi jako dobro znaju da je ima važno, jer detetu može stvoriti velike neprijatnosti u toku života, od nepravilnpg izgovaranja, poređenja sa ne tako slavnim ličnostima do ružnih nadimaka i rima. MEđutim, postoje i neka imena za koje se veruje da imaju lošija značenja ili asocijacije na tugu, te ih toga treba izbegavati.

Dostana, davalo se detetu u funkciji zaustavljanja daljeg rađanja u porodici gde je već bilo dovoljno dece. Stana, Stanija, Stanica, Stanika, slično kao imena iznad davala su se da bi prestalo rađanje ženske dece. Vlajko, Vlasije je muško ime koje je grčko porekla i znači strog, grub, trom. Gorčin, Gorčilo je ime koje je izvedeno od osnove prideva gorko, gorčina, gorko. Ovo se ime davalo deci kako bi se zaštitili od zlih duhova jer oni kaže verovanje zaobilaze gorku decu pšto im ne mogu da naude. Ostatak čitajte ovde.

Preporučeno