Verovali ili ne, pred nama je danas jedna jako neobična priča koja se desi jednom u sto godina, ili nikada. Naime, radi se o Dejvidu Benetu, kojem je početkom ovog meseca presađeno srce genetski modifikovane svinje, imao je burnu prošlost, što je izazvalo polemike da li je zaslužio operaciju ili ipak ne. Kada pročitate ostatak članka, sve će vam biti jasno. 

Tako je pre tri dana celi svet obišla je senzacionalna vest da su srčanom bolesniku iz američke države Merilend hirurzi presadili srce genetski modifikovane svinje, a ništa ne bi bilo čudno da nije dobio zdravo srce od jedne životinje-svinje. Lesli Šumaker Dauni je bila kod kuće i čuvala je unuke kada je dobila poruku na mobilnom telefonu. BNJena ćerka joj je javila da je njihov otac dobio srce od svinje, kad se srušila nije sa stolice. 

“Kakav veliki napredak za nauku…”, pomislila je Dauni kada je pročitala naslov. “ada ima drugu priliku s novim srcem, ali volela bih, barem po mom mišljenju, da je druga prilika pripala nekome ko to zaslužuje” – priznala je ona. 

Nakon toga, on je ostao paralizovan i proveo je narednih 19 godina u invalidskim kolicima pre nego što je 2005. godine doživeo moždani udar i umro je 2 godine kasnije, nedelju dana pre svog 41. rođendana. “Ključno načelo u medicini je lečiti svakoga ko je bolestan, bez obzira na to ko je i kakva je njegova istorija” – rekao je Artur Kaplan, profesor bioetike na njujorškom univerzitetu. Da li ste ikada čuli za neku sličnu priču? Ostatak priče, pročitajte ovde

Preporučeno