– Lovorov list se jako puno koristi u samoj kuhinji, li se itekako može koristiti i u samom segmentu zdravlja. Prije svega jako je koristan u formi čaja, ali se od lovora može napraviti i kvalitetno ulje….

Skriven ispod svog kulinarskog priznanja, lovorov list krije niz neočekivanih zdravstvenih prednosti. Ovaj naizgled neugledni list posjeduje obilje ljekovitog ulja koje vrvi blagotvornim svojstvima. Najznačajniji aspekt je da se ovo ulje može bez napora napraviti u udobnosti vlastitog doma! Prednosti korištenja ulja lovora uključuju… Ulje lovora ima sposobnost umirivanja živčanog sustava, pružajući umirujući učinak. Osim toga, pomaže u očuvanju i jačanju našeg imunološkog sustava, potičući njegovu snagu. Pospješuje detoksikaciju: Pospješujući znojenje, pomaže u urođenom procesu detoksikacije tijela.

  • Ublažava bol i pomaže kod proširenih vena: njegova protuupalna svojstva pomažu u smanjenju nelagode u zglobovima i rješavanju problema povezanih s proširenim venama. Poboljšava kognitivne funkcije i zadržavanje pamćenja: pojačava mentalnu oštrinu i poboljšava prisjećanje. Osnovni sastojci za proizvodnju ulja: Da biste napravili aromatično maslinovo ulje s lovorovim listom, pomiješajte 30 grama osušenih listova lovora s 250 mililitara visokokvalitetnog maslinovog ulja. Proces pripreme: Pomiješajte lovorov list i maslinovo ulje pazite da lišće bude sitno nasjeckano. Prebacite smjesu u staklenu bocu, dobro zatvorite i stavite je na hladno i tamno mjesto 14 dana. Ne zaboravite povremeno protresti bocu tijekom tog vremena.

Nakon što istekne razdoblje od 14 dana, možete nastaviti s procijeđivanjem ulja koristeći gazu kao medij za filtriranje. Nakon ovog koraka pažljivo premjestite procijeđeno ulje u svježu i dezinficiranu bocu ili posudu. Kako biste iskusili punu korist ovog prirodnog ulja lovora, preporuča se lagano ga zagrijati prije nanošenja. Nakon što se zagrije, nježno umasirajte ulje na željeni dio tijela. Uključivanje ovog ulja u režim njege kože i cjelokupno blagostanje može dovesti do osjećaja pomlađivanja i smirenja.

Ljudi stoljećima uzgajaju i beru lovor, svestranu biljku koja služi u medicinske i kulinarske svrhe. Njegov poseban, opor okus i aroma dodaju dubinu raznim jelima, uključujući meso, juhe i variva. Zanimljivo je da je lovor također ključni sastojak u stvaranju lovorovog ruma, popularnog mirisa. Lovor se također može naći u kozmetičkim proizvodima, posebice u sapunima i deterdžentima. Osim što se koristi u kulinarstvu, lovorov list ima sposobnost ublažavanja određenih zdravstvenih problema poput plinova i nadutosti. Također nudi zaštitu od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima, zahvaljujući sadržaju antioksidansa.

Naime, postoje čak i dokazi koji upućuju na njegov potencijal u liječenju prhuti, kao i ublažavanju bolova u mišićima i zglobovima te borbi protiv kožnih infekcija. Listove lovora možete pronaći u dva oblika: svježe i osušene ili mljevene u prah. Najraširenija sorta je turski lovorov list. Izrazita aroma i okus potječu od eteričnog ulja koje se nalazi u ovoj biljci, a čini približno dva posto njezine ukupne težine. U kulinarstvu se obično koristi sušeni cijeli list, ali ga treba ukloniti prije posluživanja zbog moguće opasnosti od gušenja. S obiljem vitamina i antioksidansa, poput vitamina A i polifenola, lovorov list nudi hranjivi dodatak vašoj prehrani. Ovo lišće ne samo da ima malo kalorija, već je i prepuno esencijalnih nutrijenata.

Jedna žlica (otprilike 1,8 grama) smrvljenog lovorovog lista sadrži samo 5,5 kalorija, zajedno s 1,5 miligrama ugljikohidrata, pola miligrama vlakana i 0,2 miligrama ukupne masti. Što se tiče minerala, lovorov list sadrži 0,4 miligrama natrija, 0,1 miligrama mangana i 0,8 miligrama željeza. Sa svojim obiljem zaštitnih spojeva, lovorov list i njegovo eterično ulje nude niz zdravstvenih prednosti, uključujući protuupalna, antimikrobna i antioksidativna svojstva. Ova izvanredna biljka može se pohvaliti s više od 80 identificiranih spojeva, poput polifenola, eukaliptola, cineola, sabinena i linalola.

Na Poljoprivrednom i tehničkom državnom sveučilištu Sjeverne Karoline provedeno je istraživanje kako bi se ispitali antimikrobni i antioksidativni učinci pojedinih eteričnih ulja, naime bijelog pelina, ružinog geranija i ulja lovora, na svježe proizvode. Cilj je bio utvrditi njihovu učinkovitost protiv štetnih bakterija kao što su salmonela i Escherichia coli. Sva tri eterična ulja pokazala su antioksidativna svojstva, s najvišom razinom aktivnosti uočenom kod eteričnog ulja lovora. Korištenje lovorovog lišća pokazalo se učinkovitim u sprječavanju pojave kandide i pospješuje proces zacjeljivanja rana. Brojne studije su pokazale da lovorov list ima antifungalna svojstva.

Preporučeno