Kako počinje zimska sezona, trajanje dnevnog svjetla se smanjuje, čime se povećava mogućnost nedostatka vitamina D. Da biste to spriječili, ključno je u svoju prehranu uključiti namirnice koje sadrže ovaj vitalni nutrijent. Nedostatak vitamina D povezan je s ugroženim zdravljem kostiju i povećanim rizikom od osteoporoze. Zašto? Ljudsko tijelo treba vitamin D za učinkovitu apsorpciju kalcija. Stoga, u slučajevima dugotrajnog nedostatka vitamina D, tijelo nije u stanju izvući dovoljno kalcija, već ga počinje crpiti iz kostiju. To rezultira oslabljenim kostima koje su osjetljivije na prijelome. Osim što je neophodan za zdravlje kostiju, istraživanja pokazuju da vitamin D pomaže u jačanju imunološkog sustava i igra ključnu ulogu u mentalnom i kognitivnom zdravlju.

Nacionalni instituti za zdravlje SAD-a otkrili su da nedostatak vitamina D može povećati rizik od depresije i demencije. Prema američkom Nacionalnom institutu za zdravlje, odrasli do 70 godina starosti trebali bi konzumirati 600 međunarodnih jedinica (IU) vitamina D dnevno, dok bi oni stariji od 70 godina trebali konzumirati 800 IU dnevno. Iako je izlaganje suncu prirodni izvor vitamina D, on se također može dobiti konzumiranjem određene hrane. Ovo su namirnice za koje se zna da su posebno bogate vitaminom D: Na ovom popisu nalazi se niz namirnica koje su bogate vitaminima i hranjivim tvarima. Neke od tih namirnica uključuju gljive, losos, sabljarku, riblje ulje i brancina. Osim toga, sardine u konzervi i kravlje mlijeko obogaćeno vitaminom D također su izvrsni izvori ovih vitalnih nutrijenata.

Postoji nekoliko dostupnih opcija za pojedince koji žele povećati potrošnju vitamina D. To uključuje sojino ili bademovo mlijeko koje je obogaćeno vitaminom D, sok od naranče koji je obogaćen vitaminom D, žitarice za doručak koje su obogaćene vitaminom D, jogurt koji je obogaćen vitaminom D i konzervirana tuna koja je pakirana u vodi. Cheddar sir, grčki jogurt i jaja mogu biti izvor vitamina D3, koji je neophodan za održavanje našeg imunološkog sustava. Iako su suplementi dostupni, prirodni izvori hrane najučinkovitiji su način za dobivanje ove vitalne hranjive tvari. To je zato što je hrana jedini potpuno prirodni izvor vitamina D3, što mu omogućuje da se konzumira s drugim važnim nutrijentima.

Preporuča se uključiti prirodne izvore vitamina D3 u uravnoteženu prehranu kako bi se osigurao dnevni unos. Razumijevanje razlike između vitamina D3 i vitamina D2 također je važno u odabiru prave hrane. Za više informacija o tome kako dobiti i konzumirati vitamin D3 putem hrane, kao io njegovom značaju, naš detaljan tekst opširno pokriva tu temu.

Preporučeno