Kako se ljetna sezona bliži kraju, vrijeme odražava ovu tranziciju. Sezonska prognoza Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) predviđa očekivane promene vremena za avgust. Ovog mjeseca se očekuje toplije vrijeme sa većom vlažnošću i povremenim periodima ekstremno toplih temperatura. Ovakvi vremenski uslovi karakteristični su za kasno ljeto, a očekuje se da će se zadržati do prve polovine septembra. Kako se navodi na sajtu RHMZ-a, srednja minimalna temperatura vazduha će porasti za 1,3ºC u odnosu na višegodišnji prosek.

 

 

 

Na području Beograda i okoline predviđena srednja minimalna temperatura vazduha za avgust biće oko 19,0ºC. Osim toga, očekuje se da će prosječna maksimalna temperatura zraka premašiti višegodišnji prosjek za približno 1,5ºC. Na području Beograda i okoline očekuje se prosečna maksimalna temperatura vazduha oko 30,7ºC, što je nešto više od uobičajenog višegodišnjeg proseka. Prema podacima Ministarstva zdravlja, avgustovska količina padavina se očekuje u granicama višegodišnjeg prosjeka, uz blagi pad od oko četiri milimetra u odnosu na prosjek. Za region oko Beograda očekuje se oko 45 mm padavina.

 

 

Dok se u većem delu Srbije očekuje povećana vlažnost i više temperature u septembru, zapadni, jugozapadni i južni regioni imaće topliji i suvlji mesec. Prva polovina septembra imaće kasnoletnje karakteristike, sa prosečnom minimalnom temperaturom vazduha za Beograd i okolinu oko 14,3ºC. U međuvremenu, očekuje se da će srednja maksimalna temperatura vazduha premašiti višegodišnji prosek za oko 0,8ºC, što će dovesti do prosečne maksimalne temperature vazduha u Beogradu od oko 24,0ºC tokom septembra, pokazuju podaci RHMZ-a. Očekuje se da će nivoi padavina i temperature u Srbiji ostati u okviru višegodišnjeg proseka. Iako predviđanje ukazuje na manji pad ukupnih padavina, oko pet milimetara manje od višegodišnjeg proseka, može doći do značajnijeg smanjenja do 10 mm u zapadnim, jugozapadnim i južnim delovima Srbije. Što se tiče Beograda i okolnih regiona, za septembar se očekuje oko 53 mm padavina.

 

 

Preporučeno