– U nastavku našeg današnjega članka govorimo o tome, kako se tijelo ponaša kada samo jede meso, ili kada samo jedete povrće. Najbolji test između dva brata blizanca, koji su na početku testa imali isti broj kilograma, a evo i rezultata…

Hugo i Ros, braća blizanci, imali su snažnu želju posvetiti svoje napore eksperimentiranju s raznim namirnicama i dijetama. Kako bi procijenili učinke određenih prehrambenih izbora na njihova tijela, u siječnju su krenuli u 12-tjedni eksperiment. Hugo se odlučio za vegansku prehranu, dok se Ros posvetila režimu koji se temelji na mesu. Uz pomoć marljivih istraživača koji su pomno pratili njihova mjerenja i vršili pretrage krvi, uspjeli su postići značajan napredak. Koncept su osmislili Hugo i Ros, koji su blizanci koji se ne razlikuju, što olakšava procjenu promjena zbog njihove genetske sličnosti.

Hugo je započeo eksperiment s težinom od 84 kilograma i postotkom tjelesne masti od 13 posto. Zaključno je skinuo dva kilograma i smanjio postotak masnog tkiva na 12 posto. Hugo je doživio smanjenje razine kolesterola u krvi. Nakon razdoblja od 12 tjedana pridržavanja veganske prehrane, primijetio je povećanje razine energije, koja je bila stabilnija i konstantnija. To se može pripisati činjenici da njegova razina šećera u krvi nije često padala kao prije. Zbog svoje privrženosti veganskoj prehrani, Hugo je doživio značajan napredak u svom mentalnom fokusu, što se pripisuje istom temeljnom čimbeniku.

S druge strane, bilo je i negativnih posljedica. Bez ikakvog jasnog objašnjenja doživio je nagli pad libida, što pripisuje lijekovima, iako priznaje da se ta nuspojava može razlikovati među pojedincima. Počevši s početnom težinom od 79 kilograma i postotkom tjelesne masti od 13 posto, Ros je doživio transformaciju. Svojoj je građi uspješno dodao četiri i pol kilograma mišićne mase, uz dodatna dva kilograma sala. Zbog toga mu je postotak tjelesne masti porastao na 15 posto, a ukupna težina na 85 kilograma.

Tijekom trajanja ovog eksperimenta, Ross, koji je oduvijek nešto krupnije građe od svog brata, doživio je minimalne promjene. BoredPanda izvještava da je njegova razina kolesterola u krvi ostala stabilna tijekom 12 tjedana. Nova otkrića iz opsežnog istraživanja otkrila su fascinantna otkrića o odnosu između crijevnih bakterija i pojedinačnih odgovora na hranu. Tim istraživača s King’s College London proveo je 2019. godine istraživanje koje je pokazalo da čak i jednojajčani blizanci imaju različite reakcije na identične obroke.

Iznenađujuće, neki se pojedinci susreću s porastom razine šećera u krvi i inzulina nakon konzumiranja iste hrane, čimbenika koji su povezani s debljanjem i dijabetesom. Nasuprot tome, kod drugih pojedinaca mast ostaje u krvotoku, povećavajući vjerojatnost razvoja srčanih bolesti. Prema studiji, vjerojatno objašnjenje za ovaj fenomen može se pripisati crijevnom mikrobiomu koji se sastoji od bezbrojnih bakterija koje žive u probavnom sustavu.

Iako genetika utječe na metabolizam hrane, crijevni mikrobiom također igra značajnu ulogu u razgradnji hrane. Zbog individualnih varijacija u sastavu mikroba, naše reakcije na istu hranu mogu se jako razlikovati. Prema profesoru Spectoru, prosječni postotak mikrobne sličnosti među jednojajčanim blizancima je samo oko 25 do 30 posto. Vjeruje se da ova razlika u mikrobnom sastavu pridonosi varijacijama u njihovim metabolizmima i individualnim reakcijama na različite vrste hrane.

Preporučeno