– Za danas jedna jako kultna tema, koja će vas definitivno privući da ostanete sa nama do kraja. Vjerujemo da će se sama tema, prije svega svidjeti ženama, jer govorimo o najvećem vojskovođi poslije Napoleona Bonapartea., Sulejmanu Veličanstvenom. 

Sultanija Hurem nosi cijenjenu titulu najutjecajnije žene u cijeloj istoriji. Ova razlika se pripisuje činjenici da je sultan Sulejman Veličanstveni savjesno izvršavao svaku njenu želju.

U tradiciji koja se proteže kroz jedan vek, Hurem se ističe kao prva žena koja se oslobodila ropstva i udala za sultana. Kao rezultat toga, postala je jedina nasljednica Majke Sultanata nakon smrti princa Mustafe.

Kako je sve ovo počelo, pitate se?

Anastasija, poznata i kao Aleksandra La Rosa ili Rokselana, bila je ćerka ukrajinskog pravoslavnog sveštenika. Sa nepunih 13 godina nasilno je odvedena kao bijela robinja u Osmansko carstvo. Kao i bezbroj drugih mladih djevojaka u dobi od 6 do 13 godina, kupovala je bogata domaćinstva, viša klasa ili čak sultani da bi obavljala teške zadatke, služila kao šegrti, bila društvo ili postala cijenjeni članovi kraljevskog dvora.

Na dvoru Ibrahim-paše Aleksandra je napravila šalu takve prirode, što je dovelo do toga da je sultan Sulejman izrazio zahvalnost kupovinom nje. Nakon toga, Aleksandra se pridružila haremu zajedno sa grupom od 300 drugih porobljenih pojedinaca.

Opis njenog fizičkog izgleda uključivao je da je vitka, svijetle puti i da je ukrašena živopisnom crvenom kosom i zadivljujućim zelenim očima. Osim toga, posjedovala je divnu ličnost, pronalazeći radost u smijehu i razigranoj šali. Kao rezultat ovih kvaliteta, sultan joj je dao ime Hurem, koje označava blistavo i veselo držanje.

U skladu sa običajima u haremu, ona je, kao i njene drugarice, prvo poučena turskom jeziku i učenju islama. Uz to, stekla je sposobnost da komponuje ljubavnu korespondenciju, bavi se šivanjem i pletenjem, pokazuje svoje vokalne i plesne talente, svira muzički instrument i usavršava elegantan i graciozan hod. Izuzetno zadivljujuće i zadivljujuće robinje, koje su imale mogućnost da postanu sultanove konkubine, dodatno su se obrazovale u umjetnosti zavođenja i intimnosti.

Odabranoj grupi od dvanaest izuzetno lijepih i vještih robinja dodijeljena je uloga “gedikli”, koja je služila kao sultanove pratilje odgovorne za njegovo oblačenje, kupanje i ishranu. Ove žene su dobile priliku da postanu sultanove omiljene pratilje, poznate kao “ikbal”, a ako su rađale djecu za svog gospodara, dodijeljena im je cijenjena titula “konkubina” ili “kadina”, posebno nazvana “haseki sultanija”. .” Tek brakom su se uzdigli do statusa pravih sultana.

Koju je taktiku upotrijebila da zarobi sultana?

Sulejmana je oduševila Aleksandra, koja mu je bez muke zapela za oko i ubrzo postala njegova intimna partnerka. Posjedovala je neospornu privlačnost i služila je kao izvanredan pratilac, saveznik, pouzdanik i ljubavnik. Sulejman joj je povjerio svoje najdublje tajne, dijeleći misli koje nikome nije mogao otkriti.

Sultan je postepeno počeo zanemarivati ​​svoju primarnu ženu Mahidevran, koja je rodila troje djece, a jedini je preživio samo Mustafa. Nakon začeća deteta, Aleksandra je dolaskom sina Mehmeta doživela radost majčinstva. Međutim, ovaj trenutak je označio i rođenje njenog najvećeg straha. U sultanovoj lozi, najstariji sin je imao autoritet da eliminiše svu svoju braću po dolasku na presto, učvršćujući svoju poziciju vladara.

Sulejman Veličanstveni je bio pošteđen zadatka eliminacije vlastite braće i sestara, jer je njegov otac preuzeo na sebe da pogubi ne samo svoja dva mlađa sina i sedam nećaka, već i četvoricu vlastite braće, a sve u ime osiguranja nasljedstva za svoju omiljeni sin.

Nakon što je Aleksandra dočekala dolazak svoje kćerke Mihrimah, koja će kasnije zarobiti očevo srce, dobila je još dva sina, Selima i Bajazida. Međutim, njeno četvrto dijete, Džihangir, rođeno je sa fizičkim deformitetom, jer je bio grbav, što ga je zbog invaliditeta spriječilo da naslijedi tron.

Hurem nastavlja da zaokuplja sultanovu pažnju, i kao dokaz njegove duboke ljubavi, odlučuje da preseli svog najstarijeg sina Mustafu postavljajući ga za guvernera Manisa. U znak jedinstva, Mustafina majka, sultanova žena, prati ga na ovom putovanju, dozvoljavajući Hurem i sultanu da ostanu u palati.

Odstupajući od tradicije osmanskih sultana, Sultan je 1530. godine donio revolucionarnu odluku. Tokom perioda od 130 godina, nijedan drugi sultan nikada nije organizirao vjenčanje koje bi uključivalo ženidbu robova za njegove paše.

U gradu se ove sedmice odigrao izvanredan događaj, spektakl koji nije nepoznat u analima istorije sultana. Uvaženi vladar Sulejman dao je titulu carice ruskoj robinji po imenu Rokselana, a proslava koja je usledila bila je neuporedive raskoši. Seralj, ili palata, služio je kao mesto održavanja ove velike ceremonije, nadmašujući sve dosadašnje svečanosti po svojoj veličini. Ulice su bile obasjane iluminacijom, praćene melodijama muzike, a narod je uživao u obilnoj gozbi. Okićene kuće cvjetale su cvijećem, a ljuljaške su podignute po cijelom gradu, pružajući sate užitka za stanovništvo. Na antičkom hipodromu podignuta je veličanstvena tribina, okružena zlatnim ograđenim prostorom za caricu i njenu pratnju. Sa ove tačke gledišta, bili su svjedoci raskošnog turnira na kojem su učestvovali jahači i kršćanskog i muslimanskog porijekla, nakon čega su uslijedili očaravajući prikazi akrobacija i magije. Povorka egzotičnih životinja, uključujući visoke žirafe čiji su vratovi kao da pasu nebesa, dodatno je očarala publiku. Vjenčanje je postalo predmet mnogih diskusija, bez konačnog razumijevanja njegovog pravog značaja, kako je ispričao Sir George Young, engleski posmatrač, kao što je dokumentirano na „Vikipediji.

Narod je čvrsto vjerovao da Hurem posjeduje natprirodne moći, optužujući je da prakticira vještičarenje kako bi očarala i kontrolisala sultana.

Dubina Sulejmanove ljubavi i nepokolebljive odanosti prema njoj toliko je duboka da ostavlja njegove podanike u strahu, navodeći ih da nagađaju da je ona bacila čini na njega. Nazivaju je “ziadi” ili vešticom. Kao rezultat toga, i ona i njena djeca se suočavaju s intenzivnom mržnjom unutar suda i vojske. Međutim, niko se ne usuđuje da govori protiv nje zbog Sulejmanove nepokolebljive naklonosti. Lično sam čuo samo negativne stvari o njoj i njenoj deci, dok se o prvorođencu (Mustafa) i njegovoj majci (Mahidevran Gulbehar) govori u pozitivnom svetlu, što je dokumentovao tadašnji venecijanski poslanik Da Zara, kao prijavio Ona.telegraf.Rs.

Međutim, njen uticaj nad sultanom nastavio je da se širi. Pošto je Sulejman često odsutan iz svoje palate, angažovan u vojnim ekspedicijama koje su bile u toku, uspeli su da ostanu povezani razmenjujući prepisku.

– O, gospodaru, ti si sama suština mog bića, blistavi izvor radosti u mojoj domovini. Sama pomisao na našu razdvojenost rasplamsava vatru u meni, razdirući moju dušu. Moja ljubav prema tebi nema granica, nemilosrdno me proždire dan i noć, kao brodolomnu dušu izgubljenu na moru, izjedanu neutaživom čežnjom… – odjekivale su njene iskrene riječi, na koje je Sulejman nježno odgovorio:

Sinoć sam prenio svoje emocije na vašu naklonost. Udijeli mi popustljivost da izrazim da kad god pogledam tvoje prefino lice, ono me zarobi poput nježnog moljca. Najdraža moja, ti si blistavi svetionik, a ja sam samo leptir, koji leprša u carstvu tvoje ljubavi. Slično nečijem nastojanju da uhvatite dragu pticu usred blistavog ružičnjaka ljepote, tako je i nevolja ljubavnika zarobljenog neodoljivom privlačnošću ljubavi.

Nakon tragičnog gubitka svog najmlađeg sina Džihangira, koji je bio duboko pogođen ubistvom svog voljenog polubrata Mustafe, Sultanija se našla obuzeta tugom. U međuvremenu, Rokselana je preostale godine svog života posvetila posredovanju u eskalirajućem rivalstvu između njena dva preživjela sina.

  • Nakon perioda razdvojenosti, sultanija Hurem i Sulejman su se konačno ponovo ujedinili. Prilikom njihovog okupljanja, Sulejman je odlučio da joj pokaže napredak u izgradnji nove džamije. U tom trenutku joj je priznao da njegova duša boravi u zidovima džamije i da će njegovo srce zauvijek biti isprepleteno sa zgradom. Tokom svog života, Sulejman je ispunjavao sve njene želje, ali to je bila njena poslednja želja koja ga je duboko dirnula, služeći kao dirljiv testament neizmerne ljubavi koju je Hurem gajila prema njemu.

Svjesna svoje skore smrti, uputila je srdačnu molbu sultanu, poželjevši vječni počinak upravo u džamiji koju je odredio kao utočište za svoje srce i dušu – poštovanog Sulejmanije. Ova džamija joj se pokazala kao izvor utjehe u brojnim izazovnim okolnostima.

U svijetu zabave jedna se osoba ističe kao najpoznatija ličnost koja je navodno doživjela dva vjerska preobraćenja. Ova osoba je pokojni folk pjevač Amir Rešić, nadaleko poznat kao Nino. Na vrhuncu svoje popularnosti sredinom 1990-ih, navodno je prihvatio kršćanstvo i usvojio ime Nikola nakon što je prešao iz islama. Ostao je pripadnik pravoslavne vjere do 2004. godine, kada se navodno vratio u islam. Na žalost, Nino je preminuo 2007. godine. Rođena u Doboju, Indira Radić, dijete iz mješovitog bosanskog braka, doživjela je vjersku transformaciju. Sada se ponosno izjašnjava kao pravoslavka i čak je snimila pesmu pod naslovom “Majka me srpska rodila”.

Preporučeno