Marijana Lamber, konobarica iz Pensilvanije, počela je svoj radni dan kao i obično u kafiću “Alfredo pica” ne sluteći šta sledi. Dok je čekala stolove, Marijana je dobila narudžbu od samog vlasnika, tražeći obrok koji se sastoji od hamburgera, pomfrita i pića. Ukupan račun za obrok iznosio je 13,50 €, koji je gost platio u gotovini prije nego što je ostavio napojnicu putem kreditne kartice. Ono što je Marijana potom otkrila nije ništa drugo do zapanjujuće. Pokrovitelj je ostavio nevjerovatnih 3000 eura napojnice i poruku koja je glasila “Napojnica za Isusa”.

 

 

 

Sama veličina ovog gesta bila je neodoljiva za Marijanu, koja je bila dirnuta do suza i proslavljena na način na koji nikada nije doživjela. Njen šef, Zekeri Jacobson, bio je podjednako dirnut ljubaznim činom, a priča je ubrzo postala tema razgovora u okruženju. Dok su neki pripisivali ogromnu velikodušnost pokrovitelja atmosferi čuvenog restorana “Pizza by Alfredo”, koji je postao popularan zahvaljujući hit sitkomu “The Office”, pravi motiv iza napojnice ostaje misterija. Nakon što je Marijana dobila napojnicu od 3.000 eura, njeno bogatstvo se naglo pogoršalo. Sljedećeg dana sredstva su podignuta sa njenog ličnog računa zbog greške klijenta. Dotični pokrovitelj je izrazio žaljenje menadžeru restorana zbog greške, uz objašnjenje da su greškom koristili karticu koja je povezana sa vjerskom organizacijom poznatom po svojim dobrovoljnim prilozima. Nažalost, Marijana je ostala bez ičega i nije dobila nikakvu naknadu za obilje priloga koje je dala. Kupac, koji je bio kriv, odbio je da se iskupi, zbog čega je Zakeri Jacobson pokrenuo pravni postupak protiv njega u Marijanino ime. Prema Jacobsonovim riječima, Marijana ima pravo na iznos koji joj je uplaćen i naknadno povučen.

 

 

Jacobson također vjeruje da bi pojedinci trebali preuzeti punu odgovornost za svoje greške. Kao rezultat toga, odlučili su da tuže gospodina Erica Smitha zbog izazivanja emocionalne nevolje Marijane. Uprkos tome što je ostavio velikodušnu napojnicu, Eric Smith je odlučio da svoj gest ne objavi. Međutim, nakon što ga je restoran tužio, Smith je prekinuo svaku komunikaciju i čak je promijenio broj telefona. Uprkos njegovoj anonimnosti, korisnici društvenih mreža su velikom većinom izrazili uvjerenje da bi Smith, posebno kao predstavnik svoje vjerske zajednice, trebao imati hrabrosti da plati sporni iznos od 3.000 eura.

 

 

Preporučeno