Nedavno je Novak Đoković, srpski teniser, izašao kao pobednik US Opena, osvojivši 24. grend slem u karijeri, postavivši novi rekord. Đoković je dugo bio priznat kao najveći u teniskom sportu i jedan od najistaknutijih sportista u istoriji. Uprkos tome, novinari su i dalje postavljali pitanje da li je on zaista najveći svih vremena, na šta je Đoković odgovorio da je na kraju na pojedincu da odluči da li zaslužuje takvu titulu.

 

 

Takođe je dodao da bi, da je iz druge zemlje, kao što je Srbija, nesumnjivo dobio ogromno priznanje u svetu sporta, posebno na zapadnoj hemisferi. Moje rodno mesto u Srbiji je suštinska komponenta mog ličnog narativa i svrhe i cenim tu činjenicu. U tome nalazim utjehu i povjerenje, i otvoren sam za stavove drugih. Novak Đoković, koji se smatra jednim od najvećih tenisera u istoriji, nedavno je osvojio svoje četvrto prvenstvo US Opena i svoju 24. grend slem titulu. Đoković je u finalu odneo pobedu nad ruskim atletičarom Danilom Medvedevom, sa 6:3, 7:6, 6:3. Vanesa Brajant, udovica košarkaške ikone Kobija Brajanta, bila je dirnuta Đokovićevim emotivnim govorom posle utakmice. Ovom 24. pobjedom na grend slemu, Đoković je sada izjednačio rekord Margaret Court kao prethodne rekorderke, čime je to njegovo 36. finale grend slema.

 

 

U čast preminuloj košarkaškoj legendi Kobiju Brajantu koji je preminuo u tragičnoj helikopterskoj nesreći pre tri godine, Novak Đoković mu je posvetio nedavnu pobedu. Posle meča, i Đoković i njegov tim nosili su specijalno dizajniranu majicu sa Brajantovom fotografijom i brojem 24, što je bio broj koji je Brajant nosio deo svoje karijere. Đoković je otkrio da mu je ta ideja pala samo nekoliko dana prije meča, te da mu je Brajant, koji je bio blizak prijatelj, često nudio podršku i savjete kako da zadrži pobjednički mentalitet i oporavi se od povreda. Bryant je nosio broj 24 tokom svoje karijere u Lakersima, što mu je pomoglo da postane košarkaška legenda širom svijeta. Đokovićev gest je bio simboličan način da oda počast svom prijatelju, što je izrazio nakon prijema trofeja. Vanessa, koja je veliko finale US Opena gledala iz svog doma, bila je dirnuta jednim od velikih gesta igračice. Nakon što je meč završio, na Instagramu je objavila video sa ceremonije nakon meča. Njen komentar je bio odlučujući: “Čestitam, Novača – to znači imati mentalitet mamba. Oni koji se istinski razumiju, uvijek će se identificirati!” Ovo su bile Vanessine riječi.

 

 

Preporučeno