– Mi se za danas malo fokusiramo na čistoću kupatila, koje koliko god da čistite, uvijek ima prljavštine, kamenca, jer voda koju koristimo iz slavina definitivno je puna kamenca. Slijedi i par savjeta, kako u bar neko dogledno vrijeme dovesti wc šolju, kadu i pločice u optimalno stanje. 

Čvrste mrlje koje su se učvrstile predstavljaju izazov kada je riječ o uklanjanju, a čak i jake kemijske tvari mogu se pokazati neučinkovitima, potencijalno izazivajući alergije ako se njima pogrešno rukuje. Unatoč tome, postoji isplativa i ekološki prihvatljiva metoda za dezinfekciju WC školjke koja ne šteti okolišu. Najbolji dio je što nije potrebno snažno ribanje; jednostavno dopustite vodi da učini svoju magiju.

Majka po imenu Lauren, porijeklom iz Australije, nedavno je na društvenim mrežama podijelila pametan trik za kućanstvo za jednostavno uklanjanje čak i najtvrdokornijih mrlja i kamenca s WC školjke, a sve to bez potrebe za jakim kemikalijama ili zamornim ribanjem. Poput većine pojedinaca, posjedujem jaku averziju prema zadatku čišćenja WC-a. Ipak, zbog prisutnosti moje djece, postaje mi imperativ osigurati maksimalnu čistoću i higijenu kupaonice, posebice WC školjke.

Umjesto da se bavim mukotrpnim ribanjem i ulažem u skupe kemijske proizvode koji bi često izazivali nelagodu u mojim očima, naletio sam na izuzetno pristupačnu i učinkovitu metodu za čišćenje WC-a bez napora, kako je opisao autor. Lauren za svoje potrebe čišćenja koristi limunsku kiselinu, kako je objasnila, zbog njezine izvanredne sposobnosti da bez napora eliminira kamenac, pa čak i najupornije mrlje. Prema Alo-u, podijelila je svoju noćnu rutinu održavanja toaleta čistim. Prije spavanja u WC školjku ulije 50 grama limunske kiseline, pazeći da prekrije kamenac ili mrlje. Nakon zatvaranja poklopca, ostavlja se preko noći.

Ujutro se sve naslage bez napora isperu tekućom vodom. Međutim, ključno je da nitko ne koristi WC dok limunska kiselina radi svoj posao. Kako bi izbjegla bilo kakve smetnje, ona ovaj ritual čišćenja izvodi noću kada svi spavaju. Nakon ovog tretmana vaša WC školjka će zablistati svježim i obnovljenim izgledom, kako ona samouvjereno tvrdi. Održavanje čistoće vaše kupaonice od iznimne je važnosti, bez obzira radi li se o funkcionalnoj mokroj sobi ili prostranom kućnom spa centru. Ne samo da čista kupaonica stvara pozitivan vizualni dojam, već služi iu higijenske svrhe.

Zanemarivanje pravilne prakse čišćenja može dovesti do brzog razmnožavanja bakterija, gljivica i plijesni. Kombinacija povišene vlažnosti i topline pruža savršeno tlo za razmnožavanje ovih mikroorganizama, zbog čega je ključno redovito čišćenje površina, mokrih prostorija, WC-a i pločica. Učestalost kojom biste trebali čistiti kupaonicu prvenstveno je određena njezinom upotrebom. Kućanstvo sa samo jednim stanarom akumulira manje prljavštine u usporedbi s većom obitelji, što zahtijeva odgovarajuću prilagodbu učestalosti čišćenja.

U idealnom slučaju, cijela kupaonica trebala bi biti podvrgnuta temeljitom čišćenju barem jednom tjedno. Preporučljivo je odmah ukloniti ostatke sapuna i paste za zube iz sudopera, kao i redovito brisati armaturu kako biste spriječili razvoj ružnih mrlja od kamenca. Osim toga, preporuča se brisanje sjajnih spojeva mekom krpom nakon svakog pranja ruku, čime se učinkovito sprječava stvaranje mogućih mrlja. Za održavanje čistoće vaše tuš kabine važno je nakon svake uporabe temeljito isprati i osušiti površine. Uklanjanje dlaka i prašine s poda može se lako postići usisavanjem svakih nekoliko dana. Osim toga, brisanje pločica svaka 1-2 tjedna učinkovito će ukloniti svu upornu prljavštinu.

Kada je riječ o čišćenju pločica i keramičkih površina u kupaonici, potrebno je uzeti u obzir nekoliko stvari. Nakupljanje organskih tvari poput mrtvih stanica kože, dlaka, izmeta i ostataka sapuna, zajedno s mineralnom prljavštinom poput kamenca, kamenca urina, promjene boje WC školjke i hrđe, može učiniti čišćenje malo većim izazovom. Jednostavno brisanje ovih površina možda neće biti dovoljno za uklanjanje ove prljavštine, što često zahtijeva upotrebu agresivnih deterdženata poput sredstava za čišćenje toaleta ili kiselih sredstava za čišćenje, kao i snažno ribanje.

Međutim, važno je oprezno koristiti ova sredstva za čišćenje i postupke jer mogu oštetiti osjetljive površinske materijale. Korištenjem odgovarajućih sredstava za čišćenje, korisnih tehnika nanošenja i inovativnih alata, moguće je brzo i bez napora postići čistu kupaonicu, eliminirajući potrebu za zamornim ribanjem. Ako se naslage kamenca još nisu jako nakupile, mogu se bez napora ukloniti korištenjem parnog čistača, čime se eliminira potreba za napornim ručnim ribanjem.

Da biste to postigli, potrebna je detaljna mlaznica i okrugla četka. Kako biste spriječili oštećenje osjetljivih površina kao što su krom i nehrđajući elementi, preporučljivo je koristiti samo detaljnu mlaznicu za čišćenje. Jednostavno postavite mlaznicu izravno na zahvaćena područja i nanesite paru dok kamenac ne nestane. U slučaju da tvrdokorni kamenac ostane ili se nalazi na teško dostupnom mjestu, pričvršćivanje okrugle četke na mlaznicu omogućuje temeljito čišćenje snažnim udarima pare.

Čak i najupornije mrlje od kamenca mogu se ukloniti izravnim kuhanjem na pari i snažnim ribanjem. Za područja s posebno debelim slojem kamenca preporučuje se nanošenje sredstva za čišćenje s limunom. Nakon što pustite da odstoji trideset minuta, nastavite parnim čistačem na zahvaćeno područje. Ovaj proces u dva koraka učinit će uklanjanje preostalog kamenca mnogo lakšim.

Preporučeno