– Slijedi i par savjeta za što bolji urod paradajza, koji je definitivno u top tri povrća u ljetnoj sezoni. Jako je praktičan za uzgoj, treba mu samo dovoljno svjetlosti, ali i dovoljno vode, pa zato pripazite da se listovi ne osuše i požute, što nikako ne valja….

Kada živozeleno lišće zdravog grma rajčice počne prelaziti u žutu nijansu, koje korake treba poduzeti? Postoji nekoliko mogućih čimbenika koji mogu pridonijeti žućenju lišća rajčice. Ograničeno područje dostupno za rast korijenja biljaka je ograničenje u smislu prostora. Osim toga, obilna prisutnost sunčeve svjetlosti neophodna je za optimalan rast rajčice. Neadekvatno zalijevanje može dovesti do toga da biljke imaju nedovoljnu ili prekomjernu razinu vlage. Također je važno riješiti sve neravnoteže hranjivih tvari, osobito potrebu za dodatnim kalijem i magnezijem za optimalan rast biljaka.

1. Uklanjanje lišća koje je promijenilo boju Za početak upotrijebite oštar alat kako biste uklonili promijenjenu boju lišća. Ovo posebno lišće ne služi biljci i zapravo iscrpljuje njezine hranjive tvari. U slučaju da je prisutno obilje žutog lišća, može biti korisno prebaciti biljku u veću posudu, osiguravajući joj dodatni prostor i izloženost sunčevoj svjetlosti. 2. Smanjite količinu vode koja se koristi za navodnjavanje. Pretjerano zalijevanje često dovodi do žućenja donjeg lišća. Da biste to popravili, preporučljivo je smanjiti količinu vode i dopustiti da se tlo temeljito osuši prije sljedećeg zalijevanja.

3. Modificirati prehrambene potrebe biljaka U slučaju da je žutilo rezultat neravnoteže hranjivih tvari, postoje koraci koje možete poduzeti kako biste riješili problem. Kada lišće požuti duž rubova i između žila, to ukazuje na manjak magnezija na niskoj razini. Glavni uzrok žućenja lišća može se pripisati nedostatku mangana, što dovodi do stanja poznatog kao žutica. Osim toga, prisutnost cijelog žutog lišća ukazuje na nedostatak dušika.

Esencijalne hranjive tvari za rast biljaka: Za osobe s nedostatkom magnezija idealno rješenje leži u obliku magnezijevog nitrata. Slično tome, oni kojima nedostaje mangan mogu pronaći olakšanje upotrebom otopine mangana. Za rješavanje nedostatka dušika može se koristiti ili amonijev ili natrijev nitrat. Kada postoji nedostatak dušika, neophodno je dodati tlo amonijevim sulfatom i ureom. Međutim, treba biti oprezan pri određivanju odgovarajuće doze, jer prevelika količina dušika može biti štetna za biljke.

Ako je prisutan višak dušika, to se može prepoznati po bijelom sloju na tlu, što se može popraviti temeljitim zalijevanjem kako bi se višak isprao. Ako primijetite žute i smeđe obojene mrlje na krajevima izdanaka, to je vjerojatno zbog nedostatka cinka. Kako biste riješili ovaj problem, možete primijeniti razrijeđenu otopinu cinkovog sulfata, koja će osigurati potrebne hranjive tvari za ublažavanje problema. Ako primijetite da lišće opada s vaše biljke, to bi mogao biti znak nedostatka kalcija. Da biste riješili ovaj problem, biljku možete prskati otopinom kalcijevog nitrata (2 g po kanti tople vode).

Preporuča se ponoviti ovaj postupak više puta, s razmacima od 10 dana između svake primjene. Gljivične bolesti mogu se učinkovito kontrolirati i kontrolirati. Kad su sadnice zaražene gljivičnim bolestima, često požute. U takvim slučajevima preporuča se primjena sprejeva protiv gljivica. Kako bi se riješio problem žućenja lišća, bitno je identificirati temeljni uzrok. Usvajanjem odgovarajućih strategija, možete obnoviti zdravlje svojih biljaka rajčice i pripremiti ih za produktivnu žetvu! Neka vam sezona bude ispunjena uspjehom i dobrim zdravljem!

Preporučeno