Jedna jako zanimljiva tema je pred nama, a tiče se kao što i sami možete da vidite usvajanje dece, a to j eproces kada govorimo o Balkanu, jako težak i komplikovan. Samo mali procenat ljudi iz regije, uspe da dobije starteljstvo nad nekim detetom, a na Zapadu je to itekako normalna i jednostavna procedura. Tako bar što se tiče same Srbije, svako treće dete koje ide na usvajanje završi na primer u Kanadi, Izraelu, Americi Švedskoj ili ITaliji.

Trenutno na usvajanje u ovoj zemji čeka oko 270 decem, a sbi su više nego izbirljivi. Ne žele decu romske nacionalnosti, žele polave ili zelene oči, pa da su kovrdžave, kao da su došli u neki tržni centar i da kupe lutku. Slažete li se sa nama? “Najčešće je ovoj deci jedina mogućnost za usvojenje upravo od strane inostranih usvojiteljskih porodica. Međutim, i ovde postoje ograničenja, pa od ukupnog broja dece koja se usvoje u jednoj godini, a prosek je između 90 i 100, manje od trećine upućuje se na međunarodno usvojenje.

U ovom trenutku naša zemlja ima uspostavljenu saradnju sa Švedskom, Španijom, Amerikom, Izraelom, Kanadom i Italijom. Mada, ministarstvu se radi međunarodnog usvojenja dece iz Srbije povremeno javljaju i druge evropske zemlje, poput Austrije, Nemačke i Kipr”a – kažu u ministarstvu. Procedura za usvajanje dece, bar u Srbiji j jeako komplikovana, ali osnovna stvar je da niste mlađi od 18, ili stariji od 45 godina. Da niste osuđivani, da nemate neku bolest koja se može preneti na dete i slično. Također, osim ovoga potrebno vam, je pravo brdo dokumentacije. Ostatak teksta priočitajte ovde...

Preporučeno