Kako je došlo jako topšlo vreme, osim velikih i nesnosnih vrućina, postoje i druge stvari koje nam itekako mogu naškoditi. Naravno da pri ovome najviše mislimo na ujede razno raznih insekata, a i danas govorimo o stršljenju, a neke osobe u prošlosti su znali i da preminu od ujed ovog jako neugosnog insektta, čiji ujed i odrasli ljudi jako teško podnose. Jako je bolan njegov ubod, ali uopšte nije toliko opasan, koliko se piše u medijima o ovome. Sve se možće rešiti sa jako hladnim oblogama, tako da nema puno brige.

Ali, ubod stršljena ponekad može izazvati anafilaktički šok, odnosno alergijske reakcije na otrov, ai tada je osoba u jako velikom probelmu u tom slučaju. Zato, da ne dirate mečku, najbolje je izbegavati izlete u prirodi gde ima puno stršljenova, da ne bist edolazili u opasnost. Ako ste već u prirodi, i dobijete ubod, morate reagovati jako brzo te odmah izvaditi žalac i nećete imati puno problema.

Ubod stršljena uglavnom izaziva otekline, crvenila i osećaja svraba na oštećenom delu kože. Ako je ubod jako mali sve je u redu, međutim, ako je stršljen baš veliki a osoba koja je ubodena, može imati jako velike probleme i sa alergijskim šokom, te da joj otekne cela ruka. Ako je žalac ostao u koži, pokušajte ga istisnuti nekim ravnim nožem. Pinceta je jako opasaan izbor, jer na taj način jako lako žalac možete samo da utisnete dublje u telo. Ako doživite pomenui šok, najbolja opcija je da odmah pozovete hitnu pomoć. Vaša mišljenja?

Preporučeno