– Mi se u nastavku našeg današnjega članka malo fokusiramo na segment ishrane. Što se tiče našeg podneblja, prevladava masna i jaka hrana. Samim time postoji jako veliki procenat od kardiovaskularnih oboljenja. 

Marija Rapajić, poznata nutricionistica, ističe važnost uvrštavanja mesa manga u prehranu za održavanje optimalne razine kolesterola. Ona posebno ističe prisutnost jedinstvenih masnoća i blagotvornog kolesterola u mesu manga, koji imaju vitalnu ulogu u čišćenju krvnih žila. Rapajićevo objašnjenje ističe stratešku korist mesa manga jer je njegovo masno tkivo prvenstveno koncentrirano na vanjskoj strani trbuha, čime se minimalizira negativan utjecaj na razinu LDL kolesterola.

Nadalje, meso manga sadrži HDL kolesterol, koji se obično naziva dobrim kolesterolom, koji učinkovito snižava LDL kolesterol i djeluje kao preventiva protiv nakupljanja štetnog kolesterola na stijenkama krvnih žila. Vezano uz aktualnu pandemiju koronavirusa, Marija Rapajić ističe respiratorne dobrobiti konzumacije mesa manga zbog sadržaja masnih kiselina. Ova sugestija pozicionira meso manga kao zdraviju zamjenu za konvencionalno svinjsko meso, posebno kada se uzme u obzir savjet o konzumaciji svinjske masti i slanine kao mjera opreza protiv upale pluća.

Nadalje, nutricionistica upozorava osobe s povišenom razinom kolesterola da se klone dviju mesnih opcija: teletine i janjetine. Razlog za ovu preporuku leži u činjenici da ove vrste mesa imaju tendenciju nakupljanja masnih naslaga u mišićnom tkivu, što ih čini manje prikladnima za one koji žele održavati dijetu koja potiče niske razine kolesterola. Što se tiče dostupnosti mesa manga, Rapajićeva ističe da su proizvodi od manga lako dostupni u beogradskim supermarketima.

Posebno pohvaljuje široku ponudu proizvoda, poput krekera, masnoća i mesa. Nadalje, Vojvodina je prepoznata kao regija koja daje značajan doprinos domaćoj proizvodnji manga. Marija Rapajić istaknula je važnost korištenja masti umjesto ulja za kuhanje. Izrazila je zabrinutost zbog stvaranja štetnih tvari kada se hrana kuha u ulju, osobito kada se koristi prerađeno ulje.

Rapajić je istaknuo kako je kuhanje s masnoćom vrhunski izbor jer omogućuje optimalno očuvanje namirnica nakon što se masnoća otopi, dok s uljem održavanje idealne temperature kuhanja postaje izazov. Ova preporuka ima posebnu važnost zbog potencijalnih kancerogenih učinaka Maillardove reakcije koja se odvija tijekom zagrijavanja ulja.

Preporučeno