– Za nepunih mjesec dana se puni cijela godina dana, od kako je počinjen najveći masakr u istoriji Srbije. Podsjećamo, 3 maja je Kosta Kecmanović ušao u osnovnu školu Vladislav Ribnikar, te je tom prilikom ustrijelio 10 djece, kao i domara same škole. Odmah je priveden, kao i njegov otac, dok se majka još uvijek brani sa slobode. 

Prema pisanju Republike, Miljana Kecmanović, majka Koste Kecmanovića, dječaka odgovornog za zločin, odlučna je u namjeri da, bez obzira na troškove, dođe do muževljevih sredstava i prebaci kćer u inozemstvo. Kako bi došla do sredstava sa suprugova bankovnog računa, Kostina majka je osmislila strategiju da dobije pristanak Vladimira Kecmanovića, koji se trenutno nalazi u pritvoru Centralnog zatvora u Beogradu. Miljana je, dok je bila zatočena u Bačvanskoj ulici, samoinicijativno obišla više javnih bilježnika u okolini kako bi dogovorila susret jednog bilježnika s njenim suprugom Vladimirom.

Prema zakonu, Vladimir mora potpisati suglasnost da Miljana upravlja njegovom imovinom. Istovremeno, Miljana je zamislila da Vladimir preko notara da dozvolu da njihova mlađa ćerka, koja je tri godine mlađa od sina, napusti zemlju pod starateljstvom Miljanina brata. Konačni cilj je spasiti djevojčicu i omogućiti joj uspješan život u inozemstvu, bez obzira na činjenicu da je njezin brat odgovoran za tragičnu smrt devetero djece i školskog čuvara. Nakon neuspješnih pokušaja da uvjeri bilo kojeg javnog bilježnika, Miljanin bijes je eskalirao, što ju je dovelo do bujice vike i omalovažavanja prema javnim bilježnicima i drugom osoblju u raznim uredima koje je posjetila.

Javni bilježnici odmah su kontaktirali nadležne i obavijestili ih o Miljaninom destruktivnom ponašanju koje uključuje verbalno vrijeđanje i prijetnje upućene službenim osobama u prisustvu klijenata. U blizini ulice Gospodara Vučića slučajno sam se našao u notarskoj kancelariji gdje sam svjedočio žestokoj sceni Miljane Kecmanović. Agresivno je bacala papire i upućivala prijetnje pojedincima unutar ustanove. Obavijestili su me da je sličnu grubost pokazala u drugom uredu jednog od njihovih kolega.

  • Njezini su zahtjevi bili nerazumni, jer je inzistirala na ovjeri suprugove suglasnosti isključivo na temelju njegovog potpisa. Pričalo se da je čak predložila bilježniku da posjeti njezina supruga u pritvoru ako posumnja u autentičnost njegova dobrovoljnog pristanka na njezine zahtjeve. Ovaj račun s Republikom je podijelio B.Š, sredovječni Beograđanin. Miljana Kecmanović nalazi se u stanju očaja dok se suočava s izazovom nemogućnosti pristupa bankovnom računu svog supruga, uz dodatni teret nemogućnosti da proda ili stavi pod hipoteku brojne nekretnine u Nišu, Paraćinu i Beogradu koje su identificirane kao u njezinom isključivom ili suvlasništvu. Miljanino vlasništvo proteže se na više nekretnina u Beogradu, uključujući stan, garažu i dva stana u suvlasništvu. Osim toga, Miljana Kecmanović posjeduje 50 posto vlasništva nad stambenom zgradom u Nišu i pomoćnom zgradom u Paraćinu.

Osim toga, Miljana je ponosna vlasnica polovine od značajnog broja građevinskih i poljoprivrednih parcela, njih ukupno 20, u Paraćinu i Nišu. Na prijedlog više od 30 članova uže obitelji tragično stradale devetero djece i školskog čuvara OŠ “Vladislav Ribnikar”, sud je donio privremenu mjeru kako bi se osigurala buduća novčana potraživanja. Kako bi se osigurala naplata eventualne novčane naknade dosuđene najužim članovima obitelji za pretrpljene duševne boli tijekom parničnog postupka, Kecmanoviću je zakonski zabranjeno prodati nekretninu ili na nju staviti hipoteku.

U Višem sudu u Beogradu danas je nastavljeno parnično suđenje povodom tragičnog događaja 3. maja 2023. godine u školi “Vladislav Ribnikar”, u kojem su živote izgubila djeca i čuvar, traženjem pravde članovima obitelji stradalih. Ravnatelj škole danas je prošao rigorozno trosatno ispitivanje. Anđelko, otac Angeline Aćimović, u razgovoru se kod Snežane Knežević, bivše ravnateljice škole, raspitivao o glasinama da je sestra kriminalca petljala po bocama svojih prijatelja u rekreacijskom klubu, pitajući je li ona doista dala izjavu , “Znate li tko su joj roditelji?”

U odgovoru na optužbu, redatelj je oštro zanijekao njezinu istinitost, posebno se osvrnuvši na reakciju pojedinca, ali se suzdržao od izravnog negiranja nastanka incidenta. Prema riječima Snežane Knežević, nikada nije naišla na negativne informacije o Kosti. Spomenula je da jedino saznanje o tome da je izvrstan učenik dolazi od učiteljice. Osim toga, jasno je dala do znanja da između nje i Miljana i Vladimira nije bilo nikakve komunikacije oko Kostinog prelaska u drugu smjenu.

Dok je Miljana Martinović, ožalošćena Katarinina majka, redatelju postavljala pitanje, usta su joj bila začepljena, skrivajući bilo kakav odgovor. Pitanje je bilo je li redatelj svjestan intenzivnih rasprava oko ubojstava među učenika škole, koja se dogodila tijekom njihovog susreta s klanom vračara. Osobe koje su identificirane i kojima se trenutno sudi kao članovima vračarske kriminalne skupine, optužene za razna kaznena djela među kojima i za ubojstva, su upravo sinovi bivšeg direktora “Ribnikara” i jedne od učiteljica, uz zloglasne barmene. Napominjemo da je Vladimir Kecmanović tijekom jučerašnjeg ročišta odbio govoriti o navodima iz tužbe, ali je zatražio nazočnost suca na današnjem suđenju.

  • Izrazivši sućut ožalošćenim obiteljima, Kecmanović se kratko oglasio. Istaknuo je da će se, iz poštovanja prema žrtvama, suzdržati od razgovora o djetinjstvu svog sina i prirodi njihove obitelji. Nadalje, sud je saslušao i iskaz učenika, identificiranog kao razred VI/3, koji je posvjedočio ponašanje K.K u školi, ističući da se ništa nije činilo neuobičajenim. Važno je napomenuti da su ovom tužbom obuhvaćeni ne samo Miljana i Vladimir Kecmanović, već i njihov maloljetni sin, koji je odgovoran za tragični događaj.

Preporučeno