Iako mnogi na prvi spomen sirutke nisu oduševljeni ovim napitkom, njeni benefiti za zdravlje vratili su ovu tečnst na zasluženo mest. Ukoliko volite mlečne proizvode, onda vam ni siruta nije nepoznata. Ona je nusproizvod koji nastaje pri proizvodnji sira i jogurta. U ovoj tečnosti ostaju vredni sastojci mleka poput vitamina B i E, minerala i mlečnih šećer, a ovo su samo neki od benefita za vaše zdravlje.

Pomaže u čišćenju jetre, ovaj skromni napitak sadrži beta aktoglobulin koji snadbeva organizam aminokiselinama zvanim BCAA koje pomažu kod bolesti jetre. Ako želte da pročisitte jetru, najbolje što možete da uradite je da uzmete čašu sirutike. Rešava i probleme sa zatvoroom. Sirutka kao napitak će brzo da postakne varenje i rešiti neprijatan oseaj nadudosti i zatvora. S obzirom na to da ima diuretska svojstva, pazite da ne preterate s konzumacijom. Ona poseduje mlečnu kiselinu koja smanjuje preomeran broj gljivica i bakterija u crevima, a njen niski pH podstiče rad creva.

Smanjuje stres i osećaj umora, sirutka podstiče lučenje serotonina, hormona sreće i tako smanjuje osečaj stresa i hroničnog umora. Sadrži i alfa-lactalbumin koji obiluje esencijalnom aminokiselinom triptofanom, poznatoj po regulisanju sna i poboljšanju i rasploloženja. A jeste li znali zašto je dobro da je pijete svaki dan? Ona sadrži važne minerale: natrijum, kalijum, fosfor, magnezijum, gvoždje, cink, bakar, kobalt, mangan, molidben, vitamine, aminokiseline i belančevine, nemajući pri tom mnogo kalorija. Također, uz sirutku je poželjno koristiti u kombinaciji i mladi sir, i to najbolje za doručak na prazan želudac jer su tada efekti najbolji. Ostatak teksta pročitajte ovde.

Preporučeno