Stiglo nam je hladnije vreme, a jedna od obaveznih stvar koja se radi u našim domovima jeste kiseljenje kupusa koji predstavlja jednu od najčešćih a najzdravijih zimskih salata ali koji se može da iskoristi i za pripremu drugih jela kao što su podvarak ili sarma. Verujemo da ste do sada imali priliku da čujete čuti da se ljudi žale kako im se kupus kvari i niko ne zna koji bi mogao biti razlog, da li je u pitanju količina soli koju su stavili ili njeno poreklo ili je nešto sasvim drugo.

Također, danas i na internetu možete da nađete bezborj recepata kako na najbolji način ukiseliti kupus ali naši stari su uvek veću količinu od potrebne koja se danas navodi u receptima. Ono što je prva i osnovna stvar je kupiti dobar i kvalitetan kupus a najidelniji bi bilo da prvo kupite jednu ili dve glavice pa kada dođete kući da možete proveriti da li je ukus kupusa slatkast ili je malo ljutkast.

Tako ako je prvi slučaj u pitanju odmah ga kupite u većoj količini i pokiselite a ako je ljutkast onda ga iskoristite za salatu ili za kuvanje a zatim nastavite potragu za onim koji ćete kiseliti za zimu. Međutim, ono što je jako važno jeste da proverite da li među liskama ima puževa golaća, jer ako ima takav kupus će propasti.

Ako ste kupili pravu vrstu kupusa svaku lgavicu očistete od spoljnih listova a koren izdubite što više možete. U svaku udubinu naspite po jednu kašikicu soli i redajte ih bure. Pazite da glavice ne budu previše stisnute ali ni da su labavo raspoređene.

Preporučeno