– Josipa Broza Tita uopšte ne treba puno da se predstavlja, jer čak i one mlađe generacije znaju o kome se radi. Mnogi su ga poredili sa Gadafijem, da je veliki diktator, međutim, on je za vrijeme svojih 40 godina vladavine, radio odličan posao sa bivšom Jugoslavijom. 

Brojna obitelj Josipa Broza Tita brojala je nevjerojatnih ukupno 19 djece, od čega 16 sinova i tri kćeri, dok je broj njegovih žena premašio ono što se može nabrojiti na deset prstiju.

Otkrijte potpuni popis Titovih žena, od njegove najranije do najnovije.

  • Titov prvi susret s Marušom Novakovom, poznatom osobom u biografskim zapisima, dogodio se tijekom njihovih srednjoškolskih godina. Maruša, kći dr. Franje Novakova, cijenjenog liječnika opće medicine, odmah je začarala Josipom koji se predstavljao kao vrsni inženjer podrijetlom iz osiromašene Hrvatske. Priča se da se čak i zavjetovao Maruši. No, njihovi su planovi stavljeni na čekanje kada se Marusa morala preseliti u Pilsen k teti zbog komplikacija s bivšim zaručnikom i njegove veze s aristokratkinjom Klarom. Unatoč kašnjenju, povoljan trenutak za njihovo vjenčanje nikako nije stigao.

I danas na ulazu u zgradu poduzeća u kojem je kratko obnašao dužnost stoji natpis: U ovim je zidinama 1912. godine djelovao Josip Broz Tito, cijenjeni maršal Jugoslavije. zaposlio se u Škodi i smjestio u hotel, gdje je ugostio svoje ljubavnike. U međuvremenu, njegova trudna zaručnica Maruša živjela je kod svoje tete, nestrpljivo planirajući vjenčanje na koje on na kraju nije došao. Njihov sin Leopold, rođen u ožujku 1913., nastavio je karijeru ekonomista u Pragu, ali nikada nije imao nikakav kontakt sa svojim ocem.

Tito je odlučio napustiti novoosnovanu obitelj u korist deset godina starije Lize Špuner, trgovkinje tkaninama. Zajedno su pobjegli u Beč, gdje su se upustili u poslovne pothvate. Tito je pokazao svoje umijeće kao vješt trgovac i stekao značajno bogatstvo za svoju novopronađenu ljubav. Tijekom Lizinih odsutnosti na poslovnim putovanjima, Tito je boravio u njezinoj rezidenciji i održavao odnose s njezinim sluškinjama. Međutim, on bi također pobjegao od Lizine prisutnosti kada bi ona živjela na drugom mjestu. Godine 1914. Liza je rodila sina Hansa koji je tragično izgubio život 1943. braneći njemačke interese u borbama kod Kozare, gdje je bio i sam Tito. Nakon raspada te nesretne veze, Tito se vratio u Zagreb i upustio u romantičnu vezu s Terezom Štacner, kćeri bankara koju je upoznao u Beču. Nažalost, njihovu kratku romansu poremetio je napad Austro-Ugarske na Srbiju i Rusiju. Slijedom toga, Tito je preuzeo ulogu vojnika u 25. domobranskoj pukovniji, kojom je zapovijedao bliski suradnik Terezina oca, čime je Tito dobio povlašteni položaj.

Zbog toga što je glumio gluhoću kako bi izbjegao služenje vojnog roka, Josip Broz je osuđen na smrt. No, na intervenciju Terezijinog oca, kazna mu je smanjena na zatvor na Petrovaradinskoj tvrđavi. Nakon dvadesetak dana pušten je na slobodu i potom raspoređen da sudjeluje u sukobima u Srbiji i kasnije u Rusiji. Nažalost, Josip nikada nije imao priliku ponovno se susresti s Terezom, iako je ona rodila njihove blizanke Paulu i Gabrielu. Nažalost, Paula je preminula nakon samo dva mjeseca, dok je Gabriela boravila u Parizu, gdje je nastavila karijeru u dizajnu mostova.

Nakon što je preživio oštru rusku zimu dok je služio u pukovniji, Tito je donio odluku o dezertiranju iz vojske. Nakon razdoblja besciljnog lutanja, slučajno je naišao na imanje Mihaila Sedlovskog Baćuške u selu Korutov i dobio posao pomoćnika, točnije na poslu potkivanja konja. Tito je u novoj ulozi brzo napredovao, ali nažalost, upustio se i u aferu s vlasnikovom ženom Ljušom. Njihove nedopuštene radnje otkrio je Baćuška, koji je hicem iz kubure ranio Tita i nasilno istjerao Ljusu iz njihove kuće. Iste godine Ljuša je rodila sina Kirila, kojeg Tito nikada nije imao priliku vidjeti. Kako je vrijeme prolazilo, Kiril je nastavio karijeru veterinara, ali nikada nije tražio bilo kakav kontakt sa svojim otuđenim ocem.

Prema nekim povjesničarima, smatra se da je Broz zadobio ozljede na Karpatima tijekom rata 25. svibnja 1915. Nakon toga proveo je trinaest mjeseci u bolnici, koristeći svoje vrijeme za stjecanje znanja ruskog jezika i bavljenje istraživanje ruske književnosti.

Josip Broz se nakon zadobivenih ozljeda našao na njezi Ire Gligorijevske u obližnjoj Svijaženskoj bolnici. Nakon njegova otpuštanja 17. srpnja 1915. sklopili su brak kojeg se on na kraju odrekao. Smjestivši se u unajmljeni stan, zaposlio se kao tehnički nadzornik u bolnici.

U dogledno vrijeme susreo je Darju Andirelovu, veterinarku i Irinu blisku prijateljicu, koja potječe iz ugledne moskovske obitelji cijenjenih liječnika. profesionalci. Nakon razlaza, Ira je 1915. rodila sina Serjožu, djeteta kojega nikada nije imao prilike upoznati jer mu je majka tragično preminula tijekom poroda. Tijekom tog razdoblja već je boravio u prostorijama veterinara, brinući se o njezinoj zbirci arapskih konja. Kad je morala biti odsutna, preselili su se na veliko imanje njezinih roditelja u Moskvu. No, njihova se veza, kao i sve prije toga, raspala nakon rođenja sina Aleksandra, koji je nažalost izgubio život 1944. godine služeći kao časnik Crvene armije.

  • No, Tito je već pronašao novu ljubav u Olji Kutini, studentici ekonomije i kćeri uglednog ruskog trgovca krznom. Zajedno su proveli nekoliko mjeseci, no tijekom zimskog odmora Tito se ukrstio s Ninom Bažan iz Petrograda. Razočarana Olja vratila se u Moskvu, a Tito je svoju novu djevojku otpratio u Petrograd. Srećom, Ninini roditelji prihvatili su Tita nakon što je objasnila da se planiraju vjenčati. No, sapunica se nastavila jer je Tito na kraju prevario Ninu s njezinom rođenom sestrom Svetlanom. Zamršen splet veza i istovremena trudnoća njegovih sestara naveli su Josipa da razmišlja o bijegu, no planovi su mu pomrseni kad ga je iznenada uhitila vojska zbog nedostatka ispravne dokumentacije. Zatim je poslan u Sibir. Bilo je to u blizini Omska kada je hrabro pobjegao, iskočio iz vlaka i obrijao bradu u golemoj ruskoj stepi. Od tog trenutka Tito više nikada nije vidio ni Ninu ni Svetlanu. Godine 1918. Nina je Titu rodila sina Vladimira, koji će kasnije postati liječnik u Lenjingradu. S druge strane, Svetlana je tvrdila da njeno dijete nije Titovo. U blizini planine Han-Tengri, gdje žive Kirgizi, naišao je na skupinu nomadskih pastira. Pametnom strategijom uspio se integrirati u obitelj najbogatijeg kirgistanskog stočara Zalida Baldahura i naposljetku osvojio srce njegove kćeri Zuhre. Njihova zajednica, iako službeno nepriznata, obilježila je njegov drugi brak. No, samo nekoliko mjeseci kasnije, krišom je napustio bračnu postelju, a 1918. Zuhra je rodila njihovog zakonitog sina Kadija, koji će nastaviti uspješnu karijeru petrokemijskog inženjera u Bakuu.

Tijekom proljeća 1918. Tito je izrazio želju da se pridruži Ruskoj komunističkoj partiji. Po povratku u Omsk postaje član jugoslavenske sekcije partije. U to vrijeme od milja su ga zvali Joža, a uživao je u vezi s Pelagijom Denisovnom Belousovom, također poznatom kao Polka. Njihova veza trajala je nekoliko mjeseci prije nego što su se odlučili vjenčati. No, valja napomenuti da je u to vrijeme zabilježena afera između Tita i profesorice Ane Ivanovič. Ipak, Tito i Pelagia vjenčali su se 19. lipnja 1919. na jednostavnoj ceremoniji kod matičara i proslavili svoje spajanje u kantini. Pelagija je tada imala samo 13 godina, a Josip Broz 24. Iako je to bio Titov treći brak, u biografijama se Pelagija često navodi kao njegova prva službena supruga.

Nedugo nakon toga revolucija je uzela maha i Broz, koji je već imao tridesetak godina, postao je manje sklon emocionalnim ispadima. Polka je rodila troje djece, ali nažalost njihov prvi sin Hinko preminuo je samo osam dana nakon rođenja, a kćerka Zlatica živjela je samo sedamnaest mjeseci. Titov sin Žarko, rođen 1924. godine, postao je prva dužnost druga Starog u vrijeme dok je bio kod Pelagije. Žarko je u SSSR-u postao časnik i narodni heroj.

Početkom 1929. prebačen je u Lepoglav na odsluženje robije. Nakon puštanja boravio je kod biskupa Rozmana u Medvodama, gdje je susreo bečku studenticu Vidu Kogej. Zajedno su ilegalno prešli granicu u glavni grad Austrije. Međutim, ostavio ju je čekajući dijete i odvažio se u Moskvu. Nažalost, Vida je trebala psihijatrijsku njegu te je potom rodila njihovog sina Dimitrija, koji je kasnije postao profesor glazbe u Beču.

Nakon što je 1967. umrla njegova prva zakonski priznata supruga Pelagija, Joža se s njom opet slučajno susreo 1935. dok je u Moskvi tragao za svojim problematičnim sinom Žarkom, koji je svoje godine odrastanja proveo u ruskoj prijestolnici.

  • Tijekom druge polovice 1930-ih Tito je boravio u Moskvi, pokušavajući kontrolirati svog sina Žarka. Bio je zaposlen u Kominterni uz Elsu Gerlah, uglednu komunističku aktivisticu s kojom se oženio, što je bio njegov četvrti odlazak u maticu vjenčanih. No, novostečeni bračni status Tita nije spriječio da se upusti u aferu s Vasilisom Koveshnikov, zadivljujućom, ali neupadljivom glumicom. Nažalost, Titovoj zajednici s Elzom došao je kraj kada je ona uhićena pod sumnjom da je surađivala sa zapadnim operativcima. Tijekom zatočeništva 1938. Elza je rodila sina Viktora, koji je odmah odvojen od nje, ostavljajući je zauvijek nesvjesnom njegove sudbine.

Nakon što je napustio Moskvu, Tito je otišao u Pariz, gdje se nastanio kod Jean Coatier, udovice čiji je pokojni suprug služio kao mornarički časnik. Tijekom njihovog zajedničkog vremena, Jean je rodila sina Olivera, koji će kasnije postati poznati nuklearni fizičar. Godine 1950. Oliver je boravio u Institutu Boris Kidrič u Vinči, ali ostaje neizvjesno je li imao izravne kontakte s ocem. Nažalost, veza Tita i Jean došla je kraju zbog zategnute dinamike između Olivera i Jeanove kćeri iz prošlog braka, Danijele. To je bio prvi slučaj da je žena uspjela otjerati Tita od sebe.

Našavši utjehu u zagrljaju Zuhre Reuf, trgovca svilom porijeklom iz Anadolije, sklopio je svoj peti brak. Zajedno su dočekali sina po imenu Izet, koji će kasnije nastaviti karijeru kao trgovac zlatom u Turskoj. Međutim, njihovoj vezi je došao kraj zbog Zuhrine nevjere. Nedugo nakon toga, sudbina je Broza dovela na put Margarite Belini, profesorice fizike iz talijanske Perugie.

U jeku nadolazećeg Drugog svjetskog rata, Margarita je 1939. na svijet dočekala svoju kćer Aleksandru, što se poklopilo s Titovim imenovanjem za generalnog sekretara Centralnog komiteta Komunističke partije Jugoslavije.

U drugom dijelu svibnja 1941. Tito se probio do Beograda, gdje je pažljivo orkestrirao ustanak i početak oslobodilačkog rata. Dana 27. lipnja uspostavljeno je središnje zapovjedništvo Narodnooslobodilačkih i partizanskih odreda Jugoslavije, a Tito je preuzeo ulogu vrhovnog zapovjednika. Vođeni njegovim vodstvom, postignuta je odlučna odluka da se pokrene široki ustanak u cijeloj zemlji.

Unatoč raširenom razaranju uzrokovanom ratom, njegova seksualna želja ostala je nepromijenjena. Prije rata boravio je u Zagrebu zajedno sa svojom službenom partnericom Hertom Hes, koja je radila kao kurirka CK KPJ. Putevi su im se ukrstili u Parizu 1937. godine, a planirali su se vjenčati 1940. godine, što se nažalost nikada nije ostvarilo. Herta je donijela tešku odluku da se zbog veze s njim rastane od sina Aleksandra-Miše Broza kojeg je rodila 1941. godine. Ubrzo nakon poroda uhitili su je Nijemci, koji su se nadali da će je iskoristiti kao sredstvo za dolazak do vrhovnog zapovjednika.

Preporučeno