U moderno doba postalo je lako prikriveno promatrati bilo koga, bilo gdje. Bilo da se radi o mobilnim telefonima, fiksnim telefonima, kompjuterima ili čak u svemiru, slušanje je postalo uobičajena praksa. Obilje špijunske opreme dostupne na Internetu po razumnim cijenama učinilo je da je pristup svima pogodan. Iako posjedovanje fotoaparata u našoj zemlji nije zabranjeno, zloupotreba ovih uređaja je zakonom kažnjiva, čega mnogi ne znaju.

 

 

Nedavno je o ovom pitanju sa novinarom Kurir televizije Nikolom Vujovićem razgovarao Božidar Spasić, bivši šef specijalnog tima Državne bezbednosti. Spasić je istakao da je doba viteštva prošlo, a špijunaža više nije ograničena na državne i obaveštajne službe. Tajni špijunski uređaji, alati za praćenje i oprema za snimanje sada su lako dostupni javnosti. Ono što je nekada bilo isključivo za vlade koje su vršile špijunske operacije, danas preovlađuje među običnim građanima. Šokantno, skoro svaki deseti građanin posjeduje uređaj koji im omogućava da prisluškuju i nadgledaju druge. Nije iznenađenje da je softver za tajno praćenje postao najpopularnija metoda špijunaže.

 

 

 

Spasić tvrdi da je oko polovine stanovništva u Srbiji pod nadzorom putem određenog aparata. Ispričao je incident u kojem je muškarac, koji je sumnjao u vjernost svoje djevojke, ugradio pomenuti uređaj na nju. Naprava mu je omogućila da prati njeno kretanje i na kraju ga je navela da otkrije njen sastanak sa bivšim ljubavnikom na polju. Danas su ovi uređaji lako dostupni na internetu ili putem ličnih mreža. Iako postoje ovlaštene trgovine koje prodaju ove uređaje, mnogi se odlučuju za jeftine alternative uvezene iz Kine. Cijena ovih uređaja varira, pri čemu se jednostavni uređaji kao što su kamere u obliku olovke po cijeni od nekoliko eura, a napredniji špijunski uređaji sa satelitskim funkcijama koštaju nekoliko eura. Spasić je demonstrirao uređaj koji je nazvao skrivenim nadzornim alatom, koji se može postaviti u automobil kako bi pratio njegovo kretanje i snimao razgovore u njemu.

 

 

Ova naprava je razbila mnoge brakove, a Spasić je napomenuo da je donet zakon kojim se takve radnje kažnjavaju. Prema njegovom objašnjenju, strogo je zabranjeno objavljivanje bilo kakvih snimaka ovakvih radnji, a oni koji budu proglašeni krivima za ovo djelo mogu imati ozbiljne posljedice. Kazna za neslužbena lica može rezultirati maksimalnom kaznom zatvora od dvije godine. Alternativno, za državne službenike koji zloupotrebljavaju državnu opremu, maksimalna kazna može biti do tri godine. Međutim, Spasić je napomenuo da i pored postojanja ovih kazni njegovo iskustvo pokazuje da se one u stvarnosti retko primenjuju.

Preporučeno