Jedan od najpoznatijih doktora  je svakako dr Mehmet Oz,koji  dolazi iz Turske i poznat je po tome što ima omiljeni napitak za koji se proglašava blagotvornim za cijelo tijelo, a istovremeno pruža svojstva čišćenja crijeva. Dr. Oz je poznat po svom režimu detoksikacije, za koji tvrdi da može efikasno eliminisati toksine iz tijela i promovirati gubitak težine. Njegov pristup uključuje konzumiranje najmanje četiri čaše vode dnevno i konzumaciju hranljive hrane.

 

 

Dr Oz je rođen 11. juna 1960. u Klivlendu, Ohajo, a njegov otac Mustafa Oz je u to vreme bio lekar u Americi. Pohađao je školu Tower Hill u Wilmingtonu za srednjoškolsko obrazovanje prije nego što je diplomirao na Univerzitetu Harvard 1982. godine, i na kraju postao poznati kardiohirurg. Naš cilj je da vam pomognemo da detoksikujete svoj crijevni trakt na zdrav način. Nedavna istraživanja su pokazala da mnogi pojedinci nose teret toksičnih tvari apsorbiranih iz različitih izvora kao što su zagađenje zraka i ostaci pesticida na hrani. Kada su u pitanju toksini u tijelu, ljudska jetra često nije u stanju da ih efikasno filtrira. Kao rezultat toga, oni se pohranjuju u masnom tkivu. Kada tijelo počne eliminirati ove toksine, ono također brže sagorijeva masti. Osim toga, studije su pokazale da antioksidansi zelenog čaja mogu povećati metabolizam do 35 posto, prema doktoru.

 

 

Krastavac srednje veličine, uključujući koru, može biti zdrava užina. Da biste napravili osvježavajući i zdrav napitak, pomiješajte sok od pola limuna, četvrtinu šalice svježih listova mente i pola žlice kajenske paprike u prahu. Smesu ohladite u frižideru i popijte sat vremena pre jela. Ključ za održavanje zdrave prehrane je konzumiranje neprerađene hrane, zdravih masti, visokokvalitetnih proteina i povrća i bobičastog voća bogatog vlaknima i antioksidansima u svakom obroku. Suprotno tome, često uživanje u velikim količinama masne i pržene hrane, poznate i kao “nezdrava hrana”, kao što su prženi krompir, krofne i čips, može dovesti do toksičnih lipidnih peroksida (užeglih masti) koji oštećuju ćelijske membrane jetre i potiskuju imunološki sistem u značajnoj mjeri. Hladno prešana ulja, poput maslinovog i bundevog, imaju prednost u odnosu na masti koje mogu postati užeglo. Jetra je u stalnoj komunikaciji s drugim organima, uključujući bubrege, žuč, štitnu žlijezdu, gušteraču i donji dio probavnog sistema.

 

 

Stoga je ključno održavati ishranu koja pozitivno utječe na zdravlje svih unutrašnjih organa i cjelokupno dobrobit organizma. Pravilna funkcija bubrega je neophodna za cjelokupno zdravlje jetre, a jedan od koraka ka postizanju ovog cilja je svakodnevna konzumacija voća i povrća bogatog kalijem, kao što su bademi, banane, šljive, grožđice i paradajz. Važna je i odgovarajuća hidratacija, sa preporučenim rasponom od 1-2 litre dnevno. Jedan od konvencionalnih načina za čišćenje jetre je povremeno konzumiranje sokova od povrća, poput onih napravljenih od šargarepe, cvekle, maslačka i radića.

Preporučeno