Portal magazindan.info je 10.8.2021. godine objavio članak pod naslovom: “PREDSEDNIK U OČAJU! Izvršen napad na DRŽAVU: Ima ranjenih i mrtvih, SVI BEŽALI U PANICI…Centar grada BLOKIRAN! Jezive slike s lica mesta..”, a u tekstu je pisano o tome kako predsjedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću “nije nikako lako” jer “prima optužbe na svoj račun” iz zemalja regiona. Dok se na samom kaju članka spominju protesti u koji su se dogodili prošlog ljeta u Beogradu, kao i potpuno nepovezane informacije o neredima u Afganistanu, koji su se dogodili prošle godine.

Raskrinkavanje.ba je detaljnom analizom utvrdilo da je ovaj članak opremljen senzacionalističkim naslovom koji ima za cilj, da izazove paniku i strah kod ljudi, te da podstaknu čitatelje/ke da kliknu na članak u čijem se tekstu ni ne spominju informacije koje su navedene u samom naslovu članka.

Također, “Udarne vijesti” o državnom udaru, ranjenima, mrtvima i očajnom predsjedniku u samom članku nije bilo, samo se spominju prošlogodišnji događaji iz Afganistana, koji su također netačno predstavljeni.

U članku New York Timesa, objavljenom 9.9.2020. godine se navodi da je afganistanski potpredsjednik Amrullah Saleh preživio bombardovanje koje je targetiralo njegov konvoj, a dok je živote izgubilo najmanje deset prolaznika. Što znači da je netačna tvrdnja da je “napadnut konvoj u kojem je bio predsjednik Afganistana dok je čak 11 njegovih tjelohranitelja povrijeđeno”, kao što je pisalo u navedenom tekstu članka.

NAPOMENA: U samom naslovu ovog članka je pisalo da je predsjednik u očaju, što nije istina, također je pisalo  da je izvršen napad na državu,  te da ima ranjenih i mrtvih što također nije istina. Zatim je navedeno da su ljudi bježali u panici i da je centar grada blokiran, što nije istina, niti su dostavljene jezive slike s lica mjesta.  Orginalan tekst kao i cijeli naslov su potpuno izmijenjeni prema analizi raskrinkavanja.ba. Ovaj članak se ocjenjuje kao lažna vest i pokušaj obmanjivanja čitalaca da kliknu na sami članak, i kao takav je ispravljen i izvršena je cjelokupna korekcija cijelog teksta. Zamjenjena je i naslovna slika na kojoj je pisalo “udarna vijest”

Preporučeno