Tokom 60 tih i 70 tih godina prošlog veka Rakel Velč važila je za jednu od najpoželjenijih žena na planeti, i iako je u autobigorafiji “Dublje od dekoltea” pokuašala da sruši mit o sebi kao biginji se ksa, čak i u osmoj deceniji života mnogi je i dalje doživljavaju kao se ks simbol. U jednom od najboljih filmova svih vremena, “Bekstvo iz Šošenka” glavni junak godinama kopa tunel kojim će da pobnegne iz zatvora, a ulaz sakriva platatima koje mu dobavlja zatvoirski prijaelji. 

Međutim, kako vreme prolazi plakati se menjaju, a na prvom je Rita Hejvorts, se ks ikona četrdeswetih, a na sledećem Merlin Monro čija je figura obeležila pedesete, a na trećem se ks simol šestedesetih, Rakel Velč u oskudnom kožnom bikiniju kao pećinska žena u filmu Milion godina pre Hrista. Kada je nju reditelj Frenk Darabont zamolio za dozvolu da upotrebi njenu sliku kako bi pokazao prolazak vremena, glumica je bila polaskana, ali i malo zabrinuta.

“U filmu Timu Robinsu treba više od dvadeset godina da probije tunel i dokopa se slobode. Ponekad sam se pitala hoću li se ja ikad iza te slike s plakata probiti na svetlo slobode”, napisala je 2010. godine. Pitanje i nije bilo bez osnova jer su Rakel Velč uvek doživljavali više kao boginju se ksa nego kao glumicu. Iako je bez sumnje bila jedna od največih holivudskih zvezda šezdesetih i sedamdesetih godina, tome su manje pridoneli njeni filmovi, koji nikad nisu ostvarili poseban uspeh na bioskopskim blagajnama, a više status prsate pin-up devojke o kojoj maštaju muškarci svih uzrasta. Ostatak teksta pročitajte ovde.

Preporučeno