U današnjem članku donosimo jednu jako zanimljivu temu koja će vas sigurno da zanima. Zagađenje mora i okeana je glavni problem i uzrok nekvalitetne i štetne morske hrane, pa zbog toga treba obratiti pažnju na to šta kupujemo. Riba jeste zdrava namirnica, ali u nekim slučajevima može da bude i štetna, zato na neke vrste treba obratiti dodatnu pažnju.

Većina namirnica nam je danas lako dostupna, ali ta pristupačanmost raznovrsne robe ne znači automatski da je sve zdravo i poželjno. To se naročito odnosi na ribu, koja je načelno veoma zdrava, ali može biti i opasna po zdravlje ukoliko konzumiramo pojedine vrste iz zagađenih područja. Riba jeste bogata proteinima, vitaminima, mineralima i zdravim omega 3 masnim kiselinama, ali šta znamo o onim vrstama koje nam dolaze iz udaljenih delova sveta?

Mnogo je od njih koje potiču iz zagađenih voda, ili se gaje u blizini veliki fabriuja, a često izostaju adekvatne mere provere sastava, kvaliteta i izvora tih namirnica. Zagađenej mora i okeana je glavni problem i uzrok nekvalitetne i štetne morske hrane, zbog toga treba obratiti pažnju na to šta kupujemo.ž

Evo nekoliko smernica prilikom kupovine ribe. Veliki rizik: ajkula, sabljarka, skuša, albakor tuna, pangasius, babuska, odresci od tune i konzervisana tuna. Dobar izbor: losos, sardine, inćuni, som, bakalar, pastrmka, oslić. Slatkovodne vrste riba žive najveći deo svog života u slatkovodnim vodama, rekama, jezerima i potocima. Zbog niskog nivoa soli u slatkovodnim vodama, ove ribe zadržavaju so, koja im je važna zbog svojih mnogobrojnih uloga u pravilnom funkcionisanju organizma. Ostatak pročitajte ovde.

Preporučeno