U posljednje dvije godine kako je krenuo rat u Ukrajini, u Srbiji imamo jako veliki skok ruskih izbjeglica. Okupirali su cijelu zemlju, a ono što je primejtno je to, da ih ima i u Crnoj Gori. Međutim, sa sobom su ponijeli i neke običaje koji su i više nego uobičajeni za Rusiju, ali ne i za naše područje. Zabave “kvartiriniki” popularne u Rusiji sada su stigle i u Srbiju. Ove zabave se održavaju u privatnim stanovima, a nerijetko nakon ulaska nastane kaos. Razlog njihovog dolaska u Srbiju je priljev izbjeglica iz Rusije, koji su sa sobom donijeli svoje običaje i tradiciju. Zabave “kvartiriniki” sve su popularnije u Beogradu, gdje je za ulazak na ove kućne koncerte potrebno kupiti ulaznicu.

Događaj počinje kao ležerno okupljanje na kojem se gosti mogu družiti i popiti piće prije dolaska glazbenika i podići energiju svojim nastupima. Nedavno objavljeni video na Twitteru prikazuje prepun stan s rupama u zidovima, a goste koji sjede na policama i stupovima iznad vrata dok ih zabavljaju glazbenici. Prije nekoliko godina u Rusiji su postali popularni koncerti kvartirnika koji se održavaju u privatnim stanovima. Gosti kupuju ulaznice, uživaju u piću i predjelima i lutaju uokolo dok se ne pojave glazbenici s nizom akustičnih instrumenata. Sada su kvartirnici u ruskom stilu našli put i do Beograda, što se vidi iz video najave.

Iako se održavaju iza zatvorenih vrata, Beograđani su s ovom praksom upoznati jer već godinama održavaju slične događaje u gradu. “Kvartirnika imamo i ovdje u Beogradu. Rusi su nas upoznali s tim lijepim običajem, koji je najbolji način za njegovanje bilo koje vrste kulture. Godinama idemo srijedom u klub Akord i Lola Ribara, misleći da smo u birtiji, ali zapravo smo bili u stanu Ljube Živkova”, navodi se u nekim komentarima.

Preporučeno